19 wrz 2013

Ciasto cukiniowe mocno czekoladowe (żytnie)

Pyszne ciasto.
Wilgotne,
a zarazem puszyste.
Mocno czekoladowe.




100g zawiera: 196kcal, białko:5g, węglowodany:25g, tłuszcz:10g

130g oleju rzepakowego
250g ksylitolu (może być też zwykły cukier badź odpowiednia ilość stewii w proszku)
1.5 łyżeczki sody
4 jajka
300g kefiru naturalnego
250g maki żytniej pełnoziarnistej
100g gorzkiego kakao
500g cukinii

Cukinię obrać (jeśli ma gruba skórkę), zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić na sztywna pianę.
Żółta zmiksować z olejem i ksylitolem. Dodać kefir, makę, kakao i sodę. Dalej miksować. 
Następnie połaczyć delkatnie ciasto z piana z białek, przy pomocy łyżki.
Na samym końcu dodać starta cukinię.

Piec ok. godziny w nagrzanym do 180st.C piekarniku.



9 komentarzy:

  1. rewelacja! muszę koniecznie wypróbować, bo wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale.Mam pytanie-czy to przepis na tortownicę czy dużą blachę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja upiekłam je w większej tortownicy. Podejrzewam, że na dużej blasze byłoby o połowę niższe, dlatego na taka blachę warto zwiększyć ilość składników, chociaż 1.5x

      Usuń
  3. Ah marzy mi się już jakiś czas takie ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Do tej pory robiłam z cukinią piernikowe ;-). Dzięki za przepis. Oczywiście wprowadziłam pewną zmianę ( u nas odpadają kurze jaja) i dodaje 80 gram kakao- dla mnie to już jest mooooocno czekoladowe;-)
    Młodemu bardzo smakuje-w formie muffinek najlepiej ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam serdecznie,
    Czym mogę zastąpić kefir? Mieszkam w Hiszpanii i tutaj nie ma maślanki, kefirów... kwaśnej śmietany... Proszę o poradę! Marzy mi się to ciasto!!!
    Dziękuję i pozdrawiam,
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witam.
      Myślę, że jogurt naturalny powinien być dobry.

      Usuń
  6. a ile tego zwykłego cukru trzeba dać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukru dajemy podobna ilość co ksylitolu. Sa podobnie słodkie, nie trzeba kombinować z miarami. Ze stewia jet gorzej, jeśli chodzi o przeliczanie miar, bo jest znacznie słodsza od cukru. Podsumowujac, zwykłego cukru dajemy ok. 250g

      Usuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...