7 sie 2013

Buraczki do słoików

Marynowane buraczki, które z łatwością można wykorzystać w zimie,
gdy świeżych warzyw brakuje.
Świetna baza do zupy czy jako dodatek do drugiego dania.




5kg buraków
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
2 łyżki soli

Buraki ugotować, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Ocet, sól i cukier zagotować. Wystudzić. Zalać buraczki.
Gotowe buraczki przełożyć do słoików, zamknąć.

Pasteryzować w gorącej wodzie ok. 15 minut. Po tym czasie obrócić słoiki do góry dnem i zostawić do ostudzenia.


14 komentarzy:

  1. Superrrrr przepisy.Ciesze sie ze znalazlam ta stronke.Pozdrawiam z dalekiej Canady.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robię buraczki starte lub malutkie w całości ale nie dodaję octu bo mam chorą wątrobę.Zamiast octu daję troszkę soku z cytryny troszkę soli (podnosi smak) trochę cukru.Pakuję do słoików i pasteryzuję około 20 minut- są super. Polecam. Pozdrawiam. Stronka wspaniała

      Usuń
    2. sok z cytryny jest bardzo dobrym zamiennikiem octu. Ja na co dzień prawie octu nie używam, jedynie właśnie przy niektórych przetworach.

      Usuń
  2. Właśnie starłam buraczki i szukałam przepisu. Znalałam te, wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie szukałam jakieś porady, bo ugotowałam buraczki :) Dzieki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam te buraczki jesienią, wyszły rewelacyjne!Gotowałam z nich później zupę buraczaną, która stała się absolutnym hitem w mojej rodzinie:)Teraz znów zaprawiam-tym razem 10 kg....

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też robię. Zapraszam później na mojego bloga, bo umieszczę przepis z linkiem do Twojego :) http://pitraszenie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. super, dzięki za przepis, a pierwszy raz robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Buraczki zapewne smaczne ale zupełnie niezdrowe z powodu dodatku olbrzymiej ilości cukru ( po jakie licho?), oraz octu. Zupełnie prosto można zrobić buraczki dodając soku z cytryny lub octu jabłkowego domowej roboty. Wyjdzie jeszcze smaczniej i o niebo zdrowiej. Trzeba tylko przyzwyczaić rodzinę do nowych smaków.

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam,robiłam te buraczki są przepyszne,polecam.Dziś robię drugą porcje.

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak robiła moja mama,robię tak samo, mam 69 lat i nic nie zmieniam..

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...