21 mar 2018

Sos beszamelowy na mące kukurydzianej

Jeden z moich ulubionych sosów, ponieważ oprócz tego, że jest smaczny, to dodatkowo jest dobrą bazą pod inne sosy. Można dodać do niego np. śmietanę czy musztardę by sos zyskał inny smak. Do tego dobry jest m.in. do zapiekanek.



2 łyżki masła
4 łyżki mąki kukurydzianej
1 szklanka mleka
sól, pieprz do smaku

Na patelni rozgrzewamy masło. Wsypujemy mąkę i przesmażamy ją aż zacznie brązowieć. Wlewamy mleko. Gotujemy wszystko, mieszając, aż sos zacznie lekko wrzeć i gęstnieć. Powinien mieć konsystencję śmietany. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Uwaga: gdyby sos był zbyt gęsty można rozrzedzić go poprzez dodanie trochę wody czy mleka i podgrzanie wszystkiego.

22 komentarze:

  1. dziękuję! Wyszło za pierwszym razem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super beszamel również do zapiekania!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...