27 paź 2013

Ciasteczka kukurydziane

Ciasteczka z maki kukurydzianej.
 Moje dzieciaki zachwycały się nimi.
Nasłuchałam się jakie to nie jest pyszne.

Niby nic wielkiego.
Za to smacznego :)



1 szklanka maki kukurydzianej
70g masła
70g cukru
łyżka cukru waniliowego
1 żółtko jajka

Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Ciasto odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie formujemy ciasteczka. Układamy na blasze, na papierze do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym do 200st.C piekarniku,do momentu, aż ciastka zaczna brazowieć.

Uwaga: ciastek po upieczeniu nie ściagamy od razu z blaszki. Pokrusza się. Należy odczekać do momentu aż wystygna. Wtedy stwardnieja i nie będa się kruszyć.

 

33 komentarze:

  1. Ślicznie wyglądają takie żółte kwiatuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. aaa wyglądają na cudnie kruche i słodkie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale nie są dobre :(

      Usuń
    2. sa pyszne, robiłam je jaki czas temu i wszystkim smakowały

      Usuń
  3. Ależ pięknie się prezentują :) Kojarzą mi się zdecydowanie z latem, z wakacjami

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentują się naprawdę wybornie - na pewno smakują jeszcze lepiej!

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje dzieci narzekały, że im nie smakuję. Mi tez do gustu nie przypadły ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak juz jakis czas temu wspominalam przy innym przepisie, maka kukurydziana czy np. gryczana, sa to maki, ktore nie kazdemu przypadna do gustu w wersji na slodko. Maja swoj specyficzny smak. Dodatkowo u mnie wypieki sa z "czystych mak", bez domieszki maki pszennej jak to sie robi w tradycyjnych przepisach na slodkie wypieki. Wtedy smak i konsystencja maki kukurydzianej sa jakby zlagodzone. Dlatego wiem, ze czesc moich przepisow moze po prostu komus nie przypasc do gustu, kto nie jest przyzwyczajony do takich smakow. Szkoda, ze ciastka nie posmakowaly, mi i moim dzieciakom bardzo przypadly do gustu. U nas jedna porcja znika z talerza z predkoscia swiatla... pozdrawiam. Kamila.

      Usuń
  6. Dziekuje za ten przepis, u mnie w domku robią furorę:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapomnialam o zoltku... udadza sie? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zmodyfikowałem nieco Twój przepis. :) Użyłem roztopionej margaryny(delma) zamiast masła i dodałem cynamonu. Wyszły super.
    Reptalianin

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się spodobały. Ja margaryny nie używam. Jak można zauważyć, dominuje u mnie olej rzepakowy, ewentualnie masło.

      Usuń
  9. Nie dogodzi się wszystkim, jak ktoś przez wiekszosc zycia jadl make pszenna.....kukurydziana ma kompletnie inny smak. Dzieki za szybki i prosty przepis. ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis zmodyfikowałam ( u nas bez jajka i margaryna bezmleczna zamiast masła) Wyszły wspaniale i pyszne. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne! Jak dla mnie troche za malo wskazowek dotyczacych przygotowania i pieczenia, ale dalam rade! Dziekuje!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasteczka bardzo dobre, moja dwulatka pałaszuje, aż miło! Zmodyfikowałam przepis o danie całego jajka, ponieważ z samym żółtkiem nigdy nie chce mi się zlepić ciasto a i nie mam cierpliwosci do ugniatania. Dodalam też troszkę cynamonu oraz ćwierć łyżeczki sody i z łyżeczkę soku z cytryny. Ciasteczka ładnie wyrosły. Jesli ktoś szuka informacji jak długo piec to ja przy moim mocnym piekarniku piekłam w 180 stopniach przez 10min choć myślę, że 8 lub 9 min to też byłoby ok. Mąka kukurydziana daje słodki posmak i pomimo, ze cukru tu niewiele to dla mojego męża łasucha są bardzo słodkie. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, że posmakowały :)

      Usuń
    2. ''Zmodyfikowałam przepis o danie całego jajka, ponieważ z samym żółtkiem nigdy nie chce mi się zlepić ciasto a i nie mam cierpliwosci do ugniatania. Dodalam też troszkę cynamonu oraz ćwierć łyżeczki sody i z łyżeczkę soku z cytryny.'' Tez tak zrobilam, ale wg mnie ciasteczka byly troche za slodkie, drugim razem dodalam 60 g cukru i wtedy byly troche mdle czyli musze sprobowac dac 65 g cukru :)

      Usuń
  13. Te ciastka są niesamowite! Super kruche, mają wspaniałą teksturę! Od razu zrobiłam potrójną porcję ale o siebie dodałam jeszcze uprażone ziarna sezamu i siemię lniane (plus dodatkowe, 4 żółtko). Zrobienie ich jest proste jak drut i ekspresowe. Z pewnością będę powracać do tego przepisu, dziękuję! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, że każdy korzystajacy z tego przepisu dodaje coś od siebie :) na pewno były pyszne z ziarnami :)

      Usuń
  14. Zrobiłam je w wersji świątecznej, po czym pozostałości zostały u wujka, u którego w tym roku odbyła się Wigilia. Wujek, który nie jadą słodyczy, dziś zadzwonił z prośbą o przepis na ciasteczka ;) A dla mnie był to pierwszy wypiek ever i jak do tej pory mój ulubiony! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nasz syn od niedawna jest na diecie bezglutenowej. Te ciastka jako jedyne mu smakują. Szybko się je robi, szybko piecze. Sama się nimi zajadam jak również masą ciasta przed upieczeniem-wiem wiem nie powinno się jeść surowego ciasta :)pycha

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszne! Słodziutkie i kruchutkie. Ja dodalam łyżkę śmietany. Składniki ładnie się połączyły. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciasteczka wyszły pyszne :-) tylko cukier zamieniłam na syrop z agawy :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. ile czasu sie je piecze?

    OdpowiedzUsuń
  19. Dziękuję za ten blog :)
    Przepisy są świetne , urozmaicają nam- bezglutenowym ludzikom życie.
    Ostatnio robiłam ciasto marchewkowe, wyszło zabójczo i ma mało kalorii :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Super przepis, właśnie upiekłam. Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  21. Rewelacyjne ciastka, zrobiłam podwójną porcję ale cukru dałam tylko 100g.i następnym razem dam jeszcze mniej :), jajka dałam całe, dodałam też prażone wiórki kokosowe,sezam i siemię lniane.Ciasto podzieliłam na pół i do jednej części dałam dwie łyżeczki kakao,po uformowaniu ciastek na wierzch powciskałam posiekaną w kosteczkę gorzką czekoladę.Mmmmmmm takie pyszne :)!

    OdpowiedzUsuń
  22. Pyszne,idealne dla alergika i nie tylko.Posmakowaly mojej calej rodzince.

    OdpowiedzUsuń
  23. Pyszne ciasteczka. Zrobiłam w wersji cytrynowej - dodałam zapachu cytrynowego, trochę soku i otarłam nieco skórki. Pycha! dziękuję, wpisuję do listy przepisów udanych :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Czy masło można podmienić na coś bezmlecznego? Olej kokosowy przejdzie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olej kokosowy jest teraz bardzo ''modny'' w przepisach, ale trzeba pamietac, ze taki zdrowy to on nie jest, gdyz zawiera NASYCONE kwasy tluszczone.

      Usuń
  25. Ciastka beda bardziej kruche jak doda sie do ciasta troche smalcu.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...