Ciasteczka z maki kukurydzianej.
Moje dzieciaki zachwycały się nimi.
Nasłuchałam się jakie to nie jest pyszne.
Niby nic wielkiego.
Za to smacznego :)
1 szklanka maki kukurydzianej
70g masła
70g cukru
łyżka cukru waniliowego
1 żółtko jajka
Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Ciasto odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie formujemy ciasteczka. Układamy na blasze, na papierze do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym do 200st.C piekarniku,do momentu, aż ciastka zaczna brazowieć.
Uwaga: ciastek po upieczeniu nie ściagamy od razu z blaszki. Pokrusza się. Należy odczekać do momentu aż wystygna. Wtedy stwardnieja i nie będa się kruszyć.
Ślicznie wyglądają takie żółte kwiatuszki :)
OdpowiedzUsuńaaa wyglądają na cudnie kruche i słodkie :D
OdpowiedzUsuńAle nie są dobre :(
Usuńsa pyszne, robiłam je jaki czas temu i wszystkim smakowały
UsuńAleż pięknie się prezentują :) Kojarzą mi się zdecydowanie z latem, z wakacjami
OdpowiedzUsuńPrezentują się naprawdę wybornie - na pewno smakują jeszcze lepiej!
OdpowiedzUsuńMoje dzieci narzekały, że im nie smakuję. Mi tez do gustu nie przypadły ;/
OdpowiedzUsuńJak juz jakis czas temu wspominalam przy innym przepisie, maka kukurydziana czy np. gryczana, sa to maki, ktore nie kazdemu przypadna do gustu w wersji na slodko. Maja swoj specyficzny smak. Dodatkowo u mnie wypieki sa z "czystych mak", bez domieszki maki pszennej jak to sie robi w tradycyjnych przepisach na slodkie wypieki. Wtedy smak i konsystencja maki kukurydzianej sa jakby zlagodzone. Dlatego wiem, ze czesc moich przepisow moze po prostu komus nie przypasc do gustu, kto nie jest przyzwyczajony do takich smakow. Szkoda, ze ciastka nie posmakowaly, mi i moim dzieciakom bardzo przypadly do gustu. U nas jedna porcja znika z talerza z predkoscia swiatla... pozdrawiam. Kamila.
UsuńDziekuje za ten przepis, u mnie w domku robią furorę:-)
OdpowiedzUsuńZapomnialam o zoltku... udadza sie? :)
OdpowiedzUsuńzmodyfikowałem nieco Twój przepis. :) Użyłem roztopionej margaryny(delma) zamiast masła i dodałem cynamonu. Wyszły super.
OdpowiedzUsuńReptalianin
Cieszę się, że się spodobały. Ja margaryny nie używam. Jak można zauważyć, dominuje u mnie olej rzepakowy, ewentualnie masło.
UsuńNie dogodzi się wszystkim, jak ktoś przez wiekszosc zycia jadl make pszenna.....kukurydziana ma kompletnie inny smak. Dzieki za szybki i prosty przepis. ;)
OdpowiedzUsuńPrzepis zmodyfikowałam ( u nas bez jajka i margaryna bezmleczna zamiast masła) Wyszły wspaniale i pyszne. Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńPyszne! Jak dla mnie troche za malo wskazowek dotyczacych przygotowania i pieczenia, ale dalam rade! Dziekuje!
OdpowiedzUsuńCiasteczka bardzo dobre, moja dwulatka pałaszuje, aż miło! Zmodyfikowałam przepis o danie całego jajka, ponieważ z samym żółtkiem nigdy nie chce mi się zlepić ciasto a i nie mam cierpliwosci do ugniatania. Dodalam też troszkę cynamonu oraz ćwierć łyżeczki sody i z łyżeczkę soku z cytryny. Ciasteczka ładnie wyrosły. Jesli ktoś szuka informacji jak długo piec to ja przy moim mocnym piekarniku piekłam w 180 stopniach przez 10min choć myślę, że 8 lub 9 min to też byłoby ok. Mąka kukurydziana daje słodki posmak i pomimo, ze cukru tu niewiele to dla mojego męża łasucha są bardzo słodkie. Polecam!
OdpowiedzUsuńsuper, że posmakowały :)
Usuń''Zmodyfikowałam przepis o danie całego jajka, ponieważ z samym żółtkiem nigdy nie chce mi się zlepić ciasto a i nie mam cierpliwosci do ugniatania. Dodalam też troszkę cynamonu oraz ćwierć łyżeczki sody i z łyżeczkę soku z cytryny.'' Tez tak zrobilam, ale wg mnie ciasteczka byly troche za slodkie, drugim razem dodalam 60 g cukru i wtedy byly troche mdle czyli musze sprobowac dac 65 g cukru :)
UsuńTe ciastka są niesamowite! Super kruche, mają wspaniałą teksturę! Od razu zrobiłam potrójną porcję ale o siebie dodałam jeszcze uprażone ziarna sezamu i siemię lniane (plus dodatkowe, 4 żółtko). Zrobienie ich jest proste jak drut i ekspresowe. Z pewnością będę powracać do tego przepisu, dziękuję! :)
OdpowiedzUsuńsuper, że każdy korzystajacy z tego przepisu dodaje coś od siebie :) na pewno były pyszne z ziarnami :)
UsuńZrobiłam je w wersji świątecznej, po czym pozostałości zostały u wujka, u którego w tym roku odbyła się Wigilia. Wujek, który nie jadą słodyczy, dziś zadzwonił z prośbą o przepis na ciasteczka ;) A dla mnie był to pierwszy wypiek ever i jak do tej pory mój ulubiony! :)
OdpowiedzUsuńNasz syn od niedawna jest na diecie bezglutenowej. Te ciastka jako jedyne mu smakują. Szybko się je robi, szybko piecze. Sama się nimi zajadam jak również masą ciasta przed upieczeniem-wiem wiem nie powinno się jeść surowego ciasta :)pycha
OdpowiedzUsuńPyszne! Słodziutkie i kruchutkie. Ja dodalam łyżkę śmietany. Składniki ładnie się połączyły. Polecam.
OdpowiedzUsuńCiasteczka wyszły pyszne :-) tylko cukier zamieniłam na syrop z agawy :-)
OdpowiedzUsuńile czasu sie je piecze?
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten blog :)
OdpowiedzUsuńPrzepisy są świetne , urozmaicają nam- bezglutenowym ludzikom życie.
Ostatnio robiłam ciasto marchewkowe, wyszło zabójczo i ma mało kalorii :)
Super przepis, właśnie upiekłam. Polecam!!!
OdpowiedzUsuńRewelacyjne ciastka, zrobiłam podwójną porcję ale cukru dałam tylko 100g.i następnym razem dam jeszcze mniej :), jajka dałam całe, dodałam też prażone wiórki kokosowe,sezam i siemię lniane.Ciasto podzieliłam na pół i do jednej części dałam dwie łyżeczki kakao,po uformowaniu ciastek na wierzch powciskałam posiekaną w kosteczkę gorzką czekoladę.Mmmmmmm takie pyszne :)!
OdpowiedzUsuńPyszne,idealne dla alergika i nie tylko.Posmakowaly mojej calej rodzince.
OdpowiedzUsuńPyszne ciasteczka. Zrobiłam w wersji cytrynowej - dodałam zapachu cytrynowego, trochę soku i otarłam nieco skórki. Pycha! dziękuję, wpisuję do listy przepisów udanych :-)
OdpowiedzUsuńCzy masło można podmienić na coś bezmlecznego? Olej kokosowy przejdzie? :)
OdpowiedzUsuńOlej kokosowy jest teraz bardzo ''modny'' w przepisach, ale trzeba pamietac, ze taki zdrowy to on nie jest, gdyz zawiera NASYCONE kwasy tluszczone.
UsuńCiastka beda bardziej kruche jak doda sie do ciasta troche smalcu.
OdpowiedzUsuń