Proste ciasto na jogurcie.
Wypełnione jabłkami.
300g maki owsianej
150g cukru brazowego
400g jogurtu naturalnego
2 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia (bez pszenicy)
100g oleju rzepakowego
łyżka cukru waniliowego lub olejek waniliowy
500g jabłek
mielony cynamon lub inne przyprawy korzenne
cukier puder - do posypania
Jabłka obieramy, kroimy w plastry.
W misce mieszamy make, obydwa cukry, proszek do pieczenia. Dodajemy jogurt, jajka, olej i wszystko miksujemy na gładka masę.
Połowę ciasta wylewamy do formy (ja użyłam okragłej, do tarty). Na to układamy wszystkie uszykowane jabłka. Posypujemy cynamonem. Na wierzch wylewamy resztę ciasta.
Pieczemy z nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 40 minut. Studzimy w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach ok. 10 minut. Następnie wyciagamy je i czekamy aż całkowicie ostygnie. Zimne posypujemy cukrem pudrem.
Tęsknie za takim ciastem, u mnie ostatnie głównie tarty albo serniki :p
OdpowiedzUsuńCzy jeśli dodam miód zamiast cukru to również wyjdzie?
OdpowiedzUsuńNie napiszę, że na 100%, ponieważ z miodem nie robiłam, ale wydaje mi się, że powinno wyjść. Nie raz i nie dwa stosowałam miód do innych ciast zamiast cukru i wychodziło wszystko w porzadku.
UsuńYummy! :) Fajnie że jest na oleju - zdrowiej dla serca niż gdyby było na maśle :)
OdpowiedzUsuńPierwsze moje ciasto z mąki innej niż pszenna. Pyyyycha �� Dziękuję ☺
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało:)
Usuń