1 sie 2013

Marynowana cebula

Dostałam mnóstwo cebuli.
Nie wiedziałam co zrobić z taką ilością, więc pomyślałam, że może warto ją zamarynować.

Myślę, że taka zamarynowana będzie dobra np. na kanapki czy do sałatki, czy wszelkich mięs (jeśli ktoś je).





1.5kg cebuli (może być też drobna, mała)
1 szklanka octu 10%
3 szklanki wody
6 ziarenek ziela angielskiego
5 liści laurowych
10 ziarenek czarnego pieprzu
2 łyżki soli
2 łyżki cukru

Cebulę pokroić w grube piórka - jeśli jest to mała cebula, to zostawiamy w całości.
Przekładamy ją do słoików.

Ocet, wodę, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sól i cukier zagotowujemy. Zalewamy cebulę i zakręcamy słoiki.

Pasteryzujemy ok. 15 minut w gorącej wodzie, pod przykryciem. Woda do pasteryzacji powinna sięgać połowy wysokości słoika.

Po pasteryzacji słoiki przekręcamy do góry dnem i odstawiamy do wystygnięcia.

1 komentarz:

  1. Ja marynowałam kiedyś, ale taką malutką. A tu proszę, można i dużą :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...