7 sie 2013

Biszkopt wiedeński ze śliwkami (żytni)

Przepis pochodzi z "Kuchni Polskiej" Elżbiety Adamskiej.

Biszkopt jest bardzo puszysty.
Nie opada.
Owoce można umieścić czy to na wierzchu czy w środku ciasta.
 Na dodatek bardzo szybko się je robi,
a po wprowadzeniu zmian przeze mnie, jest też znacznie zdrowsze niż podstawowa wersja.



1 szklanka mąki żytniej typ 500
1 szklanka mąki żytniej typ 1850
1/2 łyżeczki sodki
5 jajek
 150g ksylitolu (może być też zwykły cukier)
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki kefiru
300g śliwek
 gotowa przyprawa do słodkich ciast albo wymieszany cukier waniliowy z cynamonem, mielonymi goździkami i startą skórką z cytryny

Piekarnik ustawiamy na temp. 185st.C, aby się nagrzał.

Śliwki kroimy na połowy, wyciągamy pestki. Odkładamy je na później.

Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier. Ubijamy.
Dodajemy stopniowo mąkę i sodę, cały czas miksując.
Olej przelewamy do rondelka, podgrzewamy aby był letni. Dodajemy do ciasta, razem z kefirem. Wszystko razem miksujemy dokładnie. 
Ciasto wylewamy do okrągłej formy.
 Na wierzchu układamy śliwki. Całość posypujemy mieszanką przypraw.
Pieczemy ok. 25 minut. 

Po upieczeniu od razu wyciągamy z piekarnika i rzucamy ciastem o blat z wysokości ok. 50cm. 
Zapobiegnie to opadaniu biszkoptu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...