Troszkę inna wersja tradycyjnej zupy.
schab, 150g
olej rzepakowy, 2 łyżki
2 marchewki
1 mały korzeń pietruszki
kawałek selera
5 średnich ziemniaków
1/4 główki kapusty włoskiej
1 papryka czerwona
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
2 łyżeczki mielonego kminku
sól, pieprz - do smaku
W garnku rozgrzewamy olej. Przesmażamy na nim pokrojony w kostkę schab. Dodajemy marchew (pokrojoną w paski), pietruszkę i seler (starte na tarce o dużych oczkach). Oprószamy wszystko mielonym kminkiem i dorzucamy ziele angielskie oraz liście laurowe. Smażymy wszystko parę minut po czym dolewamy ok. 1.5 litra wody.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kapustę siekamy w drobne paski. Dodajemy do garnka. Lekko solimy. Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną w drobne paseczki paprykę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.