19 wrz 2013

Ciasto cukiniowe mocno czekoladowe (żytnie)

Pyszne ciasto.
Wilgotne,
a zarazem puszyste.
Mocno czekoladowe.




100g zawiera: 196kcal, białko:5g, węglowodany:25g, tłuszcz:10g

130g oleju rzepakowego
250g ksylitolu (może być też zwykły cukier badź odpowiednia ilość stewii w proszku)
1.5 łyżeczki sody
4 jajka
300g kefiru naturalnego
250g maki żytniej pełnoziarnistej
100g gorzkiego kakao
500g cukinii

Cukinię obrać (jeśli ma gruba skórkę), zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić na sztywna pianę.
Żółta zmiksować z olejem i ksylitolem. Dodać kefir, makę, kakao i sodę. Dalej miksować. 
Następnie połaczyć delkatnie ciasto z piana z białek, przy pomocy łyżki.
Na samym końcu dodać starta cukinię.

Piec ok. godziny w nagrzanym do 180st.C piekarniku.



10 komentarzy:

  1. rewelacja! muszę koniecznie wypróbować, bo wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale.Mam pytanie-czy to przepis na tortownicę czy dużą blachę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja upiekłam je w większej tortownicy. Podejrzewam, że na dużej blasze byłoby o połowę niższe, dlatego na taka blachę warto zwiększyć ilość składników, chociaż 1.5x

      Usuń
  3. Ah marzy mi się już jakiś czas takie ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Do tej pory robiłam z cukinią piernikowe ;-). Dzięki za przepis. Oczywiście wprowadziłam pewną zmianę ( u nas odpadają kurze jaja) i dodaje 80 gram kakao- dla mnie to już jest mooooocno czekoladowe;-)
    Młodemu bardzo smakuje-w formie muffinek najlepiej ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam serdecznie,
    Czym mogę zastąpić kefir? Mieszkam w Hiszpanii i tutaj nie ma maślanki, kefirów... kwaśnej śmietany... Proszę o poradę! Marzy mi się to ciasto!!!
    Dziękuję i pozdrawiam,
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witam.
      Myślę, że jogurt naturalny powinien być dobry.

      Usuń
  6. a ile tego zwykłego cukru trzeba dać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukru dajemy podobna ilość co ksylitolu. Sa podobnie słodkie, nie trzeba kombinować z miarami. Ze stewia jet gorzej, jeśli chodzi o przeliczanie miar, bo jest znacznie słodsza od cukru. Podsumowujac, zwykłego cukru dajemy ok. 250g

      Usuń
  7. Niestety mnie wyszedł zakalec pomimo że piekłam się 1.5godz.Co było źle?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...