25 lut 2014

Zapiekanka warzywna (gryczana, bez glutenu)

  • Ponieważ w zwykłych sklepach trudno o makaron bez pszenicy, postanowiłam do zapiekanki użyć ciasta z mąki gryczanej. Pomysł na taką zapiekankę rzucił mi się kilka dni temu podczas przeglądania książek, Muszę przyznać, że efekt jest przepyszny :) No i zdrowy :)



ciasto:
100g mąki gryczanej
2 jajka
200g mleka
2 łyżki musztardy
olej rzepakowy

warzywa:
1 cebula
2 marchewki
garść fasolki szparagowej (może być z mrożonki)
1/2 puszka kukurydzy
2 pomidory
1 łyżka musztardy
sól, pieprz
zioła prowansalskie
olej rzepakowy


Mąkę, jajka, mleko i musztardę miksujemy na gładkie ciasto. 
Naczynie do zapiekania smarujemy olejem rzepakowym. 
Wylewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180st.C piekarnika
na około 7-10 minut.W czasie gdy ciasto się piecze,
 na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Przesmażamy na nim
 pokrojone: cebulę, marchewki, fasolkę szparagową. 
Na chwilę przed końcem smażenia dodajemy odsączoną kukurydzę,
pokrojone w ósemki pomidory, musztardę. Mieszamy.
 Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
Gdy upłynie 7-10 minut pieczenia ciasta, wykładamy na środku podsmażone 
warzywa.
 Pieczemy dalej ok. 25 minut. Podajemy na ciepło.

11 komentarzy:

  1. ile trzeba dać oleju?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oleju tyle, ile nam pasuje. Do smarowania tyle by mieć lekko powłokę tłuszczowa zapobiegajaca przywieraniu, a do smażenia ja dałam tylko kapkę aby warzywa ładnie się przyrumieniły. Jednak jak ktoś woli więcej, to droga wolna. Dlatego nie określiłam ilosci oleju

      Usuń
  2. jak tu pięknie u Ciebie i wiosennie!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. fajnie, wyszła taka gryczana focaccia :) z warzywami, pysznie i zdrowo!
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  4. A można czymś zastąpić musztardę?

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszła dziś pyszna! Bardziej w stylu meksykańskim, a do ciasta dałam pół na pół mleko i przecier pomidorowy. POLECAM :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...