ALERGIA NA PSZENICĘ TO NIE TO SAMO CO DIETA BEZGLUT. wyjaśniam I JESZCZE O CO CHODZI Z TYM ORKISZEM

13 lut 2014

Faworkowo, walentynkowo (mąka żytnia)

Po prostu faworki z serduszkiem :)




100g mąki żytniej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez pszenicy)
2 łyżki śmietany 18%
2 żółtka
szczypta soli
olej rzepakowy o smażenia
cukier puder do dekoracji

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i śmietaną. Robimy lekkie zagłębienie po środku i wbijamy jajka. Dodajemy sól i zagniatamy wszystko na elastyczne ciasto.
Gotowe ciasto wkładamy do lodówki i chłodzimy 30 minut. Po tym czasie wysypujemy stolnicę lub blat mąką i rozwałkowujemy na nim schłodzone ciasto na grubość kilku milimetrów.
Okrągłą foremką wycinamy kształty faworków, następnie po środku każdego koła wycinamy mniejszą foremką serca.
W garnku rozgrzewamy olej (ilość oleju - tyle aby ciastka mogły swobodnie pływać, nie dotykając dna garnka). Gdy olej będzie gorący wrzucamy faworki. Smażymy je z obydwu stron na złoto-brązowo.
Usmażone ciastka wyciągamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu,
Ostudzone faworki posypujemy cukrem pudrem.


6 komentarzy:

  1. Fajne
    A czy z tego ciasta dałoby rade usmażyć takie klasyczne w wyglądzie faworki?
    Rozumiem ,że smakowo przypominają takie zwykle pszenne faworki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Margon - powinny wyjść.

      Usuń
    2. ty chyba zaryzykuję , bo chodzą za mną takie żytnie faworki :D
      A smakowo zbliżone one do tych pszennych , czy zupełnie inne ?

      Usuń
    3. Pyszne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Usuń
    4. świetnie, że posmakowały :))) robiłaś w kształcie typowych faworków czy inaczej?

      Usuń
    5. Kamila , jako typowe
      http://kuchniaalicji.blogspot.com/2015/01/faworki-na-mace-zytniej.html

      Usuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.