ALERGIA NA PSZENICĘ TO NIE TO SAMO CO DIETA BEZGLUT. wyjaśniam I JESZCZE O CO CHODZI Z TYM ORKISZEM

21 lut 2015

Dorsz zapiekany ze szpinakiem i pomidorkami

Prosta i szybka propozycja na obiad (wystarczy dodać do niej kaszę czy ryż) lub kolację.



2 filety z dorsza
150g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego lub masła klarowanego
2 plasterki sera salami z przyprawami
10 pomidorków koktajlowych
sól (najlepiej himalajska)
mielony pieprz

Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy szpinak, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Solimy. Wszystko krótko dusimy, szpinak w tym czasie straci swoją objętość.

Rybę układamy w folii do pieczenia. Przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy na niej plasterki sera. Na to wszystko wykładamy duszony szpinak i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Zawiązujemy woreczek do pieczenia nitką.
Rybę zapiekamy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 20-25 minut.

Uwaga: przy otwieraniu woreczka po pieczeniu uważajmy by się nie poparzyć. Najlepiej nakłuć lekko woreczek i poczekać aż gorąca para się ulotni.


Wielki Post 2015

2 komentarze:

  1. Lekka i smaczna rybka - obiad idealny :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ryba i szpinak świetnie się ze sobą komponują i to zawsze dobry pomysł na obiad.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.