Z tym ciastem pierwszy raz spotkałam się u mnie w pracy.
Od razu przypadło mi do gustu.
Przepis na masę "pożyczyłam" od szefowej (lekko ją zmodyfikowałam), składniki na ciasto dobrałam już sama.
ciasto:
2 szklanki mąki jaglanej
6 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez pszenicy)
2 łyżki kakao
150g zimnego masła
szczypta soli
masa:
1,2l śmietany 18%
6 białek
1 szklanka cukru lub ksylitolu
2 budynie waniliowe
Składniki na ciasto szybko zagnieść. Gotowe podzielić na 3 części. Jedną część odłożyć, resztą wyłożyć spód blachy (użyłam dużej prostokątnej).
Białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo cukier, ciągle ubijając. Następnie wsypać budynie, a na końcu wlać śmietanę. Wszystko zmiksować. Gotową masę wylać na blachę wyłożoną ciastem.
Na wierzch, wykruszyć ostatnią część ciasta.
Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180st.C.
Ciasto najlepiej smakuje, gdy chłodzi się je chociaż kilka godzin w lodówce.
genialne ciacho!
OdpowiedzUsuńZgadzam się 😊 proste, szybkie ibpyszne, czyli takie jak lubię. Od razy "wpadli mi w oko" jak spróbowałam. Tak samo moje dzieciaki. Suszyly mi głowę o to, bym sama je w domu upiekła, bo jeden kawałek na spróbowanie to dla Nich było za mało 😊
UsuńWygląda pysznie i w sumie wydaje się nie być trudne... Może kiedyś spróbuję :)
OdpowiedzUsuńWidać, że pyszny bo niewiele zostało.
OdpowiedzUsuńSuper ciasto! Przepis zapisany i na niedziele do kawki bedzie pyszny sernik;-).
OdpowiedzUsuń