ALERGIA NA PSZENICĘ TO NIE TO SAMO CO DIETA BEZGLUT. wyjaśniam I JESZCZE O CO CHODZI Z TYM ORKISZEM

21 sty 2016

Ryba po grecku

Taka ryba jest dobra nie tylko na Święta Bożego Narodzenia, ale też na różne rodzinne imprezy czy domówki w gronie znajomych.



 700g filetów rybnych (np. mintaj, morszczuk, dorsz, miruna)
2marchewki
1 korzeń pietruszki
1/2 korzenia selera
1 por (biała część)
2 cebule
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki mąki (nie pszennej)
sól, pieprz
cukier
1 liść laurowy
olej rzepakowy do smażenia
natka pietruszki (lub inne "zielone")

Rybę opłukać, osuszy, pokroić na kawałki. Oprószyć ją solą oraz pieprzem, a następnie obtoczyć w mące. Usmażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron.

Warzywa korzeniowe zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por i cebulę posiekać. Warzywa przesmażyć na oleju razem z liściem laurowym.
Dodać 1/4 szklanki wody. Dusić na małym ogniu, aż płyn odparuje. Przed końcem duszenia dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wymieszać.

Rybę układać na półmisku. Przykryć duszonymi warzywami. Ozdobić natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.