ALERGIA NA PSZENICĘ TO NIE TO SAMO CO DIETA BEZGLUT. wyjaśniam I JESZCZE O CO CHODZI Z TYM ORKISZEM

7 lut 2016

Ciastka z dynią

Wygrzebałam gdzieś przepis i zdjęcia z czeluści komputera. Wiem, że już po sezonie, jednak dynia jest na tyle wdzięczna, że dobrze się przechowuje, więc może ktoś ma ją "zachomikowaną" i chętnie skorzysta z przepisu nawet teraz.


 200g startej dyni (użyłam muscat)
150g mąki owsianej
50g płatków migdałowych
80g oleju kokosowego
1 jajko
1 łyżka gorzkiego kakao
2 łyżki stewii w proszku
1/2 łyżeczki soli

Suche składniki mieszamy w jednej misce, mokre - w drugiej. Łączymy zawartości obydwu misek mieszając je łyżką. 
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nakładamy ciastka, lekko je spłaszczając. Pieczemy w nagrzanym do 170st.C piekarniku ok. 15 minut.
Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.


Takie ciastka spokojnie można zrobić wykorzystując resztki składników, np. dyni, która została po szykowaniu innego dania (np. zupy dyniowej).

5 komentarzy:

  1. można dodać do tego jakieś mąki bez glutenu, nawet smakowe :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Do takich ciasteczek super pasuje herbata zaparzona na przefiltrowanej, dobrej wodzie - mamy filtr fitaqua, który daje smaczną i zdrową wodę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepisy.
    Chętnie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.