Domowe lody dobre są zawsze, wszędzie, o każdej porze. Nawet na śniadanie ;)
300 ml mleka
400g kajmaku z puszki
70 g migdałów
1-2 łyżeczki soku z cytryny
Mleko i kajmak miksujemy. Migdały mielimy (osobno lub razem z mlekiem i kajmakiem) do odpowiadającego nam rozmiaru. Na końcu dodajemy sok z cytryny. 1-2 łyżeczki (może i więcej) w zależności od naszych upodobań smakowych. Sok z cytryny dobrze łagodzi zbytnią słodycz krówki.
Gotowy płyn przelewamy do pojemnika na lody. Wstawiamy do zamrażarki. Co 1,5-2 godziny mieszamy całość, rozbijamy masę (np. widelcem), aby nie pojawiły się kryształki lodu. I tak aż do ich całkowitego zmrożenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.