ALERGIA NA PSZENICĘ TO NIE TO SAMO CO DIETA BEZGLUT. wyjaśniam I JESZCZE O CO CHODZI Z TYM ORKISZEM

10 lut 2019

Ciasto mega czekoladowe z malinami (mąka owsiana)

Ciasto jest obłędne. 
W każdym kęsie czuć pyszny czekoladowy smak wzbogacony o maliny.

Kto nie spróbuje, niech żałuje :)



ciasto:
150g czekolady
6 jajek
125ml wody
120g cukru
150g mąki owsianej
2-3 łyżki gorzkiego kakao
250g rozmrożonych malin

polewa:
150g czekolady
sok/woda została po rozmrożeniu mali
50g malin

Białka oddzielamy od żółtek a następnie je ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, dalej ubijając je na sztywno.
Do żółtek dodajemy wodę, miksujemy aż powstanie dość sztywna piana. Następnie dodajemy mąkę i kakao przesiane przez sitko. Dodajemy też rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Mieszamy wszystko łyżką, stopniowo dodając białka. Na samym końcu dorzucamy maliny.
Ciasto przelewamy na kwadratową blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 40-50 minut do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu lekko studzimy.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy polewę, tzn. do garnka z wodą wkładamy miskę. Garnek ogrzewamy na kuchence. Do miski wkładamy połamaną czekoladę, maliny i sok po ich rozmrożeniu. Wszystko ogrzewamy mieszając od czasu do czasu do rozpuszczenia czekolady, aż składniki będą połączone w jednorodną polewę. Gotową polewą ozdabiamy upieczone ciasto.




1 komentarz:

  1. Kiedy dodajemy do ciasta czekoladę i w jakiej postaci (roztopiona, starta)?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.