Te kulki to szybki pomysł na coś słodkiego.
Łatwo się je robi, nie zawierają dużo składników, a do tego są pyszne.
Ponieważ ja ich nie dosładzam, to ile dodacie cukru czy innego słodziwa, zależy od Was. Nie polecam używać miodu czy syropy z agawy, ponieważ ze względu na to iż są płynne, mogą zmienić strukturę kulek i ciężko będzie się je lepić.
100g twarogu półtłustego lub tłustego
2 czubate łyżki wiórek kokosowych
1 łyżka posiekanych migdałów lub orzechów
cukier lub inne "słodziwo" - do smaku
1 czubata łyżka (ok. 50g) oleju kokosowego
dodatkowo:
ok. 20g czekolady
mleko
Twaróg, wiórki kokosowe, migdały, cukier i olej kokosowy zagniatamy dokładnie w misce, aż powstanie plastyczna masa. Z tej masy formujemy kulki. Przekładamy je na talerzyk i schładzamy w lodówce przynajmniej 30 minut.
W rondelku, na wolnym ogniu, rozpuszczamy połamaną czekoladę z 3 łyżkami mleka. Gdy zauważymy, że czekolada dalej jest zbyt gęsta, dodajemy jeszcze odrobinę mleka, aż do uzyskania konsystencji polewy.
Schłodzone kulki obtaczamy w polewie, wkładając każdą do rondelka z czekoladą. Delikatnie wyciągamy je łyżką na talerz i ponownie schładzamy, aż polewa zastygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.