Taki oto torcik uszykowałam swojemu Tacie z okazji Dnia Ojca.
Tort jest na małą blaszkę, do 15cm średnicy
120g mąki jęczmiennej
100g powideł śliwkowych
1 jajko
50g oleju rzepakowego
100g cukru trzcinowego
250g śmietany kremówki 30%
Mąkę, powidła, jajko, olej i cukier miksujmy mikserem na gładką masę. Przelewamy do formy i pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 25 minut. Studzimy. Przecinamy na 2 blaty.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę. Połową przekładamy środek tortu, resztą śmietany dekorujemy wierzch.
Schładzamy w lodówce około godziny.
Wygląda bardzo apetycznie :) pozdrawiam i zapraszam http://gotoweprzepisy.blogspot.co.uk/
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda:) musi być pyszny:)
OdpowiedzUsuńproste torty są zwykle najlepsze w smaku ;)
OdpowiedzUsuń