ALERGIA NA PSZENICĘ TO NIE TO SAMO CO DIETA BEZGLUT. wyjaśniam I JESZCZE O CO CHODZI Z TYM ORKISZEM

1 cze 2013

Torcik galaretkowy (i na buziach dzieci pojawia się uśmiech)

Dzisiaj jest Dzień Dziecka.
Wczoraj grzeczna mamusia zrobiła już torcik specjalnie na tę okazję.
Pomimo, że dopiero dzisiaj jest dzieciaków święto,
One już zdążyły wczoraj poradzić sobie z połową deseru :)

Przyznam się po cichu,
że po spróbowaniu kawałka, 
sama miałam ochotę zabrać resztę i zjeść sama :)



500g twarogu waniliowego sernikowego
200g jogurtu naturalnego
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka agrestowa
150g arbuza (ważonego bez skóry)
7 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki wrzątku + 150g wrzątku + 150g wrzątku

Każdą z galaretek przesypujemy do miseczek. Zalewamy je wrzątkiem (każdą po 150g). Mieszamydokładnie, aż się rozpuszczą. Galaretki możemy tak zostawić, albo przelać do płaskich naczyń - gdy chcemy mieć równe kwadraty (np. do pojemników do kostek  lodowych wysmarowanych cienką warstwą oleju).
Gdy galaretki wystygną, odstawiamy je do zamrażalnika, aby stężały.

W czasie gdy galaretki będą się schładzać, żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzątku. Mieszamy, by żelatyna dokładnie się rozpuściła. Studzimy.

Serek waniliowy mieszamy z jogurtem. Dolewamy żelatynę. Miksujemy mikserem.
Stężałe galaretki albo rozdrabniamy widelcem, albo kroimy w kostki. Dodajemy do masy serowej.
Arbuza również kroimy w kostki i dodajemy do masy. Mieszamy delikatnie. Przelewamy do foremki (ja używam silikonowych foremek, ponieważ łatwiej się później deser wyciąga).

Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż cały torcik stężeje.



2 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie i orzeźwiająco-w sam raz na upały:) Koniecznie będę musiała wypróbować przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.