12 babeczek:250g maki żytniej 50g maku1 jajko 1.5 szklaki napoju gazowanego50g cukru1/2 szklanki oleju rzepakowego1/2 łyżeczki sody 12 łyżeczek dowolnego kremu czekoladowego
Suche składniki przekładamy do miski. Mieszamy. Dodajemy mokre składniki, wszystko wyrabiamy łyżka. Przekładamy do foremek na babeczki, paiętajac aby ciasto sięgało minimalnie powyżej połowy foremki.Pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 25 minut.Po upieczeniu studzimy, a następnie każda babeczkę smarujemy łyżeczka kremu czekoladowego.
Suche składniki przekładamy do miski. Mieszamy. Dodajemy mokre składniki, wszystko wyrabiamy łyżka. Przekładamy do foremek na babeczki, paiętajac aby ciasto sięgało minimalnie powyżej połowy foremki.Pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 25 minut.Po upieczeniu studzimy, a następnie każda babeczkę smarujemy łyżeczka kremu czekoladowego.
Użyłam maku niebieskiego mielonego BackMit, który otrzymałam do testowania.
Według opakowania, jest to mak najwyższej jakości. Mogę spokojnie się z tym zgodzić.
Do tego można użyć go "na szybko" poprzez zalanie mlekiem. Co lepsze, do babeczek użyłam maku bez żadnego szykowania, prosto z torebki, a babeczki i tak wyszły pyszne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.