ALERGIA NA PSZENICĘ TO NIE TO SAMO CO DIETA BEZGLUT. wyjaśniam I JESZCZE O CO CHODZI Z TYM ORKISZEM

11 wrz 2013

Przecier pomidorowy

Przepis pochodzi z "Kuchni Polskiej" E. Adamskiej.



1kg pomidorów
1 duża cebula
4 zabki czosnku
1 liść laurowy
olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
bazylia
sól, pieprz
cukier

Pomidory umyć.
Pokroić je na kawałki, dodać posiekana cebulę i czosnek. Dorzucić liść laurowy. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, około godziny. 
Warzywa przetrzeć przez sito, doprawić sola, pieprzem i bazylia. W razie potrzeby, gdyby przecier był byt kwaśny, dodać odrobinę cukru.
Wszystko dalej dusić kolejna godzinę, aż przecier zgęstnieje.

Goracy przecier przekładać do słoików. Zalać każdy słoik łyżka oleju/oliwy i zakręcić przykrywkami.
Odstawić do góry dnem, do wystygnięcia.
Schować do spiżarki. 

2 komentarze:

  1. Ile słoików i jakiej welkośći można wypełnić tym przecierem?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.