Przepis pochodzi z "Kuchni Polskiej" E. Adamskiej.
1kg pomidorów
1 duża cebula
4 zabki czosnku
1 liść laurowy
olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
bazylia
sól, pieprz
cukier
Pomidory umyć.
Pokroić je na kawałki, dodać posiekana cebulę i czosnek. Dorzucić liść laurowy. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, około godziny.
Warzywa przetrzeć przez sito, doprawić sola, pieprzem i bazylia. W razie potrzeby, gdyby przecier był byt kwaśny, dodać odrobinę cukru.
Wszystko dalej dusić kolejna godzinę, aż przecier zgęstnieje.
Goracy przecier przekładać do słoików. Zalać każdy słoik łyżka oleju/oliwy i zakręcić przykrywkami.
Odstawić do góry dnem, do wystygnięcia.
Schować do spiżarki.
Ile słoików i jakiej welkośći można wypełnić tym przecierem?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń