ALERGIA NA PSZENICĘ TO NIE TO SAMO CO DIETA BEZGLUT. wyjaśniam I JESZCZE O CO CHODZI Z TYM ORKISZEM

10 paź 2013

Zapiekanka grzybowo-ziemniaczana

Sezon na grzyby trwa.
Dzisiaj polecam Wam prosta zapiekankę z grzybami.
Pysznie, łatwo i niedrogo - tak jak lubię :)



4 porcje

1 porcja: 397kcal, białko:14g, węglowodany:39g, tłuszcze:21g

800g ziemniaków
500g grzybów (podgrzybki, borowiki lub pieczarki)
2 cebule
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka masła
1 zabek czosnku
2 żółtka jajka
150g jogurtu naturalnego
70g sera brie
sól, pieprz
kiełki rzodkiewki

Grzyby oczyścić, pokroić i ugotować. Po ugotowaniu przełożyć na sitko i przelać zimna woda.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry. 2/3 ziemniaków wyłożyć na dno naczynia. Lekko osolić i popieprzyć.

Na patelni rozgrzać olej. Przesmażyć na nim posiekana cebulę. Dodać grzyby. Doprawić sola i pieprzem. Chwilkę dalej smażyć, a następnie wszystko wyłożyć na ziemniaki w naczyniu żaroodpornym. Przykryć pozostałymi ziemniakami.

Jogurt naturalny rozmieszać z żółtkami. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić przyprawami. Gotowym sosem polać ziemniaki i grzyby znajdujace się w naczyniu  żaroodpornym. Na samym końcu posypać wszystko kawałkami sera brie.
Zapiekać w nagrzanym do 200st.C piekarniku ok. 50 minut.            
Przed podaniem posypać kiełkami.

   

2 komentarze:

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.