ALERGIA NA PSZENICĘ TO NIE TO SAMO CO DIETA BEZGLUT. wyjaśniam I JESZCZE O CO CHODZI Z TYM ORKISZEM

19 gru 2013

Kotleciki jęczmienne czosnkowe

Świetny zamiennik tradycyjnych mielonych.
O dość mocnym posmaku czosnku.



10 sztuk
1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
1 jajko
4-5 ząbków czosnku
5 czubatych łyżek bułki tartej nie-pszennej
sól, pieprz
dodatkowo:
olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia

Kaszę jęczmienną zalewamy 1.5 szklanki wody. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż kasza chłonie całą wodę i będzie miękka. Studzimy.
Do kaszy wbijamy jajko, dodajemy bułkę tarta oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wszystko wyrabiamy na jednolita masę. Formujemy kotlety.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Kotlety smażymy z obydwu stron na złoty kolor.



3 komentarze:

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.