ALERGIA NA PSZENICĘ TO NIE TO SAMO CO DIETA BEZGLUT. wyjaśniam I JESZCZE O CO CHODZI Z TYM ORKISZEM

22 gru 2013

Orzechowy makowiec (bez glutenu)

Niezbyt przepadam za makiem.
Za makowcem tym bardziej.
Jednak od pewnego czasu próbuję dodawać mak do różnych wypieków.
Teraz przyszła kolej na pierwszy mój w życiu makowiec.




spód:
200g orzechów włoskich mielonych(BackMit)
50g masła

masa makowa:
200g mielonego maku
3/4 szklanki mleka
1 szklanka cukru trzcinowego nierafinowanego
1/2 kostki masła
5 jajek
1 płaska łyżeczka sody
10 łyżeczek bułki tartej nie-pszennej

dodatkowo do ozdoby:
polewa czekoladowa
orzechy włoskie

Orzechy mielone włoskie zagniatamy z 50g masła. Wykładamy nimi dno formy.

Mak zalewamy mlekiem, dodajemy cukier trzcinowy. Gotujemy na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zostawiamy do ostygnięcia.
Białka jajek ubijamy na sztywna pianę, natomiast żółtka dodajemy do ostudzonego maku. Dodajemy miękkie masło, sodę i bułkę tarta. Miksujemy na gładka masę. 
Gotową masę makową wylewamy na orzechowy spód.
Pieczemy w nagrzanym do 200st.C piekarniku ok. 45 minut.

Po upieczeniu studzimy, a następnie dekorujemy polewą i połówkami orzechów włoskich.


Do zrobienia makowca użyłam produktów marki BackMit.
Znacznie ułatwiło mi to pracę i skróciło czas szykowania.


1 komentarz:

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.