ALERGIA NA PSZENICĘ TO NIE TO SAMO CO DIETA BEZGLUT. wyjaśniam I JESZCZE O CO CHODZI Z TYM ORKISZEM

22 lut 2014

Ciasteczka migdałowe z czekoladą (bez glutenu)

Kolejny wypiek, który przyszykowałam dla Pozytywne Żywienie (KLIK).

Pyszne, poszły od razu. Na pewno do powtórzenia niejednokrotnie.




4 filiżanki tartych migdałów
łyżeczka sodki
1/2 łyżeczki soli morskiej
4 jajka
1/2 filiżanki oleju kokosowego
1/4 filiżanki śmietany lub mleczka kokosowego
150g ksylitolu lub cukru
2-3 tabliczki gorzkiej czekolady

Tarte migdały, ksylitol, sól i sodkę zmieszaj razem. 
W drugiej misce utrzyj olej kokosowy, śmietanę i jajka. Dodaj do nich suche składniki. Zagnieć.
Czekoladę posiekaj lub połam dość drobno. Dodaj do ciasta.

Z gotowego ciastka formuj okragłe ciasteczka. Układaj na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz w nagrzanym do 180st.C piekarniku około 25 minut.



3 komentarze:

  1. Widzę głównie migdały, żadnej mąki - najlepiej! :D Nie dość że zdrowe to jakie pyszne, przecież to w końcu ukochane migdały ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają jak małe kotleciki. :) Zjadłabym, uwielbiam takie ciasteczka. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy olej kokosowy można zastąpić innym? Bo nie mam dostępu do takiego

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.