ALERGIA NA PSZENICĘ TO NIE TO SAMO CO DIETA BEZGLUT. wyjaśniam I JESZCZE O CO CHODZI Z TYM ORKISZEM

13 lis 2015

Źeberka słodko-pikantne

Nieczęsto pojawia się na moim blogu mięso.
Uznałam, że te żeberka, przepis na nie, warto tutaj umieścić.


 


 1kg żeberek
liść laurowy
2-3 ziarna ziela angielskiego
cebula
3 ząbki czosnku
 
marynata:
1 szklanka pikantnego keczupu
 3/4 szklanki soku pomarańczowego
ostra papryczka drobno posiekana lub łyżeczka sproszkowanej papryki
garść posiekanej bazylii
sól, pieprz
 
Żeberka dzielimy na kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą. Dokładamy obraną cebulę, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok. 40 minut.
Ugotowane żeberka wyciągamy z wody, studzimy, osuszamy.
 
Składniki na marynatę łączymy ze sobą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Marynatą zalewamy i nacieramy żeberka, odstawiamy na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc) do lodówki. Po tym czasie wykładamy żeberka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy je w nagrzanym do 200st.C piekarniku ok. 30 - 40 minut.


2 komentarze:

  1. Dobre żeberka to jest to! Już nawet nie wiem kiedy je jadłam.. pora sobie przypomnieć - pomysł fajny :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.