Dość oryginalny torcik, powstały "z niczego", czyli z tego co było pod ręką i bez tego czego akurat zabrakło - czyli bez jajek i "zwykłej" mąki (czyt. nie pszennej mąki jak chociażby żytnia czy kukurydziana). Niezbyt wierzyłam, że uda się upiec ciasto zrobione całkowicie z mąki ziemniaczanej, jednak wyszedł z tego dość smaczny twór :)
ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1,25 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki gorzkiego kakao
4 łyżki oleju rzepakowego
masa:
2 szklanki mleka
1.5 szklanki cukru
140g masła
1.5 szklanki mleka w proszku
dodatkowo:
owoce - najlepiej lekko kwaśne (ja użyłam agrestu)
Ciasto:
Mieszamy suche składniki ze sobą (mąkę, cukier, proszek i kakao). Dodajemy mleko oraz olej. Dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy (średnica ok. 22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku około 30 minut (do tzw. suchego patyczka).
Upieczony biszkopt studzimy a następnie przecinamy na połowę, tak by powstały 2 blaty.
Masa:
Do rondelka wlewamy mleko. Dodajemy cukier i masło. Gotujemy około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec dodajemy mleko w proszku. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, by masa się nie przypaliła, Gdy zacznie lekko wrzeć, ściągamy rondelek z ognia.
Połową masy przekładamy blaty tortu. Składamy obydwie części lekko je dociskając. Resztą masy smarujemy wierzch ciasta. Dekorujemy owocami.
Uwaga: gdyby biszkopt był zbyt suchy, możemy go nasączyć. Czym? to już indywidualna kwestia. Można np. słabą rozpuszczalną kawą lub wrzątkiem wymieszanym z odrobiną cukru i sokiem z cytryny albo rozrzedzonym sokiem owocowym.
Wygląda niesamowicie :) piekne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie -> http://kucharzowanienamaxa.pl/
wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńZapraszam do moich przepisów :) kurczak z kwiatami cukinii
Świetny przepis :) Zapraszam również do mnie po garść ciekawostek dotyczących diety bezglutenowej. O niektórych na pewno nie mieliście pojęcia.
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten blog :)
OdpowiedzUsuńPrzepisy są świetne , urozmaicają nam- bezglutenowym ludzikom życie.
Ostatnio robiłam ciasto marchewkowe, wyszło zabójczo i ma mało kalorii :)
przykuwa oko, pewnie smak jeszcze lepszy :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale i zapewne smakuje tak samo. Brawo!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, szukaliśmy czegoś bez glutenowego :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń