ALERGIA NA PSZENICĘ TO NIE TO SAMO CO DIETA BEZGLUT. wyjaśniam I JESZCZE O CO CHODZI Z TYM ORKISZEM

18 sie 2016

Torcik z masą kajmakową (z mąki ziemniaczanej, bez glutenu, bez jajek)

Dość oryginalny torcik, powstały "z niczego", czyli z tego co było pod ręką i bez tego czego akurat zabrakło - czyli bez jajek i "zwykłej" mąki (czyt. nie pszennej mąki jak chociażby żytnia czy kukurydziana). Niezbyt wierzyłam, że uda się upiec ciasto zrobione całkowicie z mąki ziemniaczanej, jednak wyszedł z tego dość smaczny twór :)




ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1,25 szklanki mleka 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki gorzkiego kakao
4 łyżki oleju rzepakowego

masa:
2 szklanki mleka
1.5 szklanki cukru
140g masła 
1.5 szklanki mleka w proszku

dodatkowo:
owoce - najlepiej lekko kwaśne (ja użyłam agrestu)

Ciasto:
Mieszamy suche składniki ze sobą (mąkę, cukier, proszek i kakao). Dodajemy mleko oraz olej. Dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy (średnica ok. 22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku około 30 minut (do tzw. suchego patyczka).
Upieczony biszkopt studzimy a następnie przecinamy na połowę, tak by powstały 2 blaty.

Masa:
Do rondelka wlewamy mleko. Dodajemy cukier i masło. Gotujemy około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec dodajemy mleko w proszku. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, by masa się nie przypaliła, Gdy zacznie lekko wrzeć, ściągamy rondelek z ognia.


Połową masy przekładamy blaty tortu. Składamy obydwie części lekko je dociskając. Resztą masy smarujemy wierzch ciasta. Dekorujemy owocami.

Uwaga: gdyby biszkopt był zbyt suchy, możemy go nasączyć. Czym? to już indywidualna kwestia. Można np. słabą rozpuszczalną kawą lub wrzątkiem wymieszanym z odrobiną cukru i sokiem z cytryny albo rozrzedzonym sokiem owocowym.


9 komentarzy:

  1. Wygląda niesamowicie :) piekne zdjęcia :)
    Zapraszam również do mnie -> http://kucharzowanienamaxa.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smakowicie
    Zapraszam do moich przepisów :) kurczak z kwiatami cukinii

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis :) Zapraszam również do mnie po garść ciekawostek dotyczących diety bezglutenowej. O niektórych na pewno nie mieliście pojęcia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za ten blog :)
    Przepisy są świetne , urozmaicają nam- bezglutenowym ludzikom życie.
    Ostatnio robiłam ciasto marchewkowe, wyszło zabójczo i ma mało kalorii :)

    OdpowiedzUsuń
  5. przykuwa oko, pewnie smak jeszcze lepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale i zapewne smakuje tak samo. Brawo!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny przepis, szukaliśmy czegoś bez glutenowego :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.