ALERGIA NA PSZENICĘ TO NIE TO SAMO CO DIETA BEZGLUT. wyjaśniam I JESZCZE O CO CHODZI Z TYM ORKISZEM

22 maj 2013

Curry grochowe?

Taki mój mały eksperyment ;)
Czym zastąpić mięso aby białka nie zabrakło.

Wyszło smacznie.
I zdrowo.
A do tego kolorowo :)




2 garści suchego grochu (moczonego przez noc i ugotowanego na "papkę")
800ml mleczka kokosowego
3 łyżki pasty curry zielonej
3 łyżeczki cukru
3 łyżki sosu sojowego ( a jeszcze lepiej sosu rybnego)
2-3 papryczki chilli (mogą być suszone, z ziarenkami lub bez w zależności czy lubimy bardziej czy mniej ostro)
1/4 brokuła
1 zielona papryka
szklanka zielonego groszku (świeżego albo mrożonego)
2 marchewki

Mleczko kokosowe gotujemy razem z grochem. Dodajemy pastę curry, cukier i sos sojowy. Mieszamy.
Gotujemy aż wszystko zacznie gęstnieć, w trakcie dodając posiekaną drobno ostrą papryczkę.

Brokuł dzielimy na różyczki. Paprykę kroimy w paski, a marchew w plasterki. Groszek, jeśli jest mrożony, nie musimy go rozmrażać.
Wszystkie warzywa zalewamy wrzątkiem i trzymamy je w wodzie ok. 5 minut.

Gdy sos już gęstnieje, dodajemy zblanszowane warzywa i gotujemy całość max. 5 minut.

Podajemy z ryżem.

1 komentarz:

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.