Taki mój mały eksperyment ;)
Czym zastąpić mięso aby białka nie zabrakło.
Wyszło smacznie.
I zdrowo.
A do tego kolorowo :)
2 garści suchego grochu (moczonego przez noc i ugotowanego na "papkę")
800ml mleczka kokosowego
3 łyżki pasty curry zielonej
3 łyżeczki cukru
3 łyżki sosu sojowego ( a jeszcze lepiej sosu rybnego)
2-3 papryczki chilli (mogą być suszone, z ziarenkami lub bez w zależności czy lubimy bardziej czy mniej ostro)
1/4 brokuła
1 zielona papryka
szklanka zielonego groszku (świeżego albo mrożonego)
2 marchewki
Mleczko kokosowe gotujemy razem z grochem. Dodajemy pastę curry, cukier i sos sojowy. Mieszamy.
Gotujemy aż wszystko zacznie gęstnieć, w trakcie dodając posiekaną drobno ostrą papryczkę.
Brokuł dzielimy na różyczki. Paprykę kroimy w paski, a marchew w plasterki. Groszek, jeśli jest mrożony, nie musimy go rozmrażać.
Wszystkie warzywa zalewamy wrzątkiem i trzymamy je w wodzie ok. 5 minut.
Gdy sos już gęstnieje, dodajemy zblanszowane warzywa i gotujemy całość max. 5 minut.
Podajemy z ryżem.
wygląda idealnie! :)
OdpowiedzUsuń