28 wrz 2013

Ciasto orzechowo-cukiniowe

Mój eksperyment.
Nie wiedziałam czy wyjdzie.
No, ale wyszło przepyszne.
Musiałam się powstrzymywać, aby nie zjeść całego.



250g cukinii
200g tartych orzechów włoskich (BackMit)
10 orzechów włoskich w łupinach
 3 jajka
60g ksylitolu (może być też cukier badź miód)
 2 łyżki zimnej wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez pszenicy)
szczypta soli

Rozdzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy na sztywna pianę.
Do żółtek dodajemy ksylitol. Miksujemy. Dodajemy tarte orzechy, wodę, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy łyżka.
Dodajemy piane z białek, delikatnie mieszamy.
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Orzechy w łupinach obieramy i dość grubo kroimy. Dodajemy cukinię i orzechy do ciasta. Dalej delikatnie mieszamy.
Przelewany do formy.
Pieczemy w nagrzanym do 200st.C piekarniku ok. 40-45 minut.
 


Nakarm Cukrzyka Jesienią

7 komentarzy:

  1. Patrząc na zdjęcia, trudno się powstrzymać. Zjadłabym ten kawałeczek. Chyba upiekę, bo uwielbiam ciasta orzechowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pyszne wyszło... sama byłam zdziwiona, że takie smaczne, ponieważ robiłam je na czuja i miałam obawy czy połaczenie orzechów i cukinii bez maki w ogóle się upiecze.. jedyny minus - ciasto trzeba delikatnie wyciagać. Jest bardzo mokre i przez to kruche. Poza tym jest doskonałe - jak dla mnie oczywiście, bo smaki sa różne u każdego ;)

      Usuń
  2. Z orzechami włoskimi musi być pyszne :D Ciasta z cukinii wogóle są boskie, mokre co uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakiej srednicy tortownica?

    OdpowiedzUsuń
  4. Czesc Kamila, fajny przepis i latwy a takie lubie. Mozesz prosze doradzic co zrobic aby ciasto nie oklaplo i wygladalo jak Twoje na zdjeciu. Moje dysyc wyroslo ale pozniej opadlo i troche jak kapec wyglada ale w smaku bardzo dobre:-) Dziekije.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...