28 lut 2015

Kluski śląskie (bez jajek, bez glutenu)

Najprostszy przepis na kluski jaki tylko może być. Bez zbędnych dodatków, jak np. jajka. Na taki przepis natrafiłam tutaj KLIK.



1kg ziemniaków
mąka ziemniaczana - 1/4 części
sól (użyłam himalajskiej)
woda

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, ugniatamy dokładnie tłuczkiem. Przekładamy do miski wyrównując wierzch. 
1/4 ziemniaków wyciągamy. W puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dokładamy odłożoną wcześniej część ziemniaków. Całość zagniatamy na spójną masę.
Z masy formujemy kluski. Nabieramy trochę "ciasta" na dłoń i formujemy kuleczki wielkości mniej więcej piłki do ping-ponga. Kuleczkę spłaszczamy, palcem robimy dołeczek po środku.

W dużym garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy kluski na wrzątek. Lekko mieszamy by nie przykleiły się do dna. Po wypłynięciu na wierzch, gotujemy kluski jeszcze około 2-3 minuty. Po tym czasie wyciągamy je przy użyciu łyżki cedzakowej na talerz.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...