17 maj 2013

Pierogi żytnie z tuńczykiem

Nawet typowo polskie, tuczące potrawy można przerobić na takie sprzyjające zdrowiu.

Przedstawione pierogi nie zostały ulepione ze zwykłej pszennej mąki, ale z bardziej wartościowszej mąki żytniej. Do tego farsz nie jest typowym tłustym mięsnym nadzieniem, a użyto niskokalorycznego, jednak bogatego w białko tuńczyka. Oczywiście do ciasta użyłam oleju rzepakowego, który jest bardzo zdrowy i korzystnie wpływa na nasze samopoczucie i sylwetkę.



ciasto: 
250g mąki żytniej 
0,5 szklanki ciepłej wody 
żółtko jajka 
łyżka  oliwy/oleju 
szczypta soli

farsz: 
2 puszki tuńczyka w sosie własnym 
5 ząbków czosnku 
sól, pieprz 


Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy w misce, tak aby było gładkie, elastyczne. Gdyby ciasto było jednak zbyt twarde, dodajemy jeszcze odrobinę wody. 

Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, na stolnicy wysypanej dość obficie mąką.
Okrągłym naczyniem (może być troszkę większa szklanka) wycinamy okręgi.

Tuńczyka odcedzamy. Dodajemy zmiażdżony czosnek. Przyprawiamy. Mieszamy.

Lepimy pierogi. 
Na środku krążka ciasta kładziemy farsz. Składamy krążek na pół, zlepiamy boki. Aby ciasto lepiej się trzymało, zlepione boki dociskamy widelcem (uważać aby widelcem nie podziurawić ciasta). 
Nastawiamy garnek wody na ogień. Do wody dodajemy odrobinę soli i łyżkę oleju. Zagotowujemy. Do takiej wody wrzucamy pierogi - nie za dużo, aby mogły spokojnie się ugotować. Gdy pierogi zaczynają wypływać na wierzch, gotujemy je jeszcze ze 3 minuty.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...