7 cze 2013

Placuszki z akacją, a właściwie z robinią akacjową (jęczmienne)

Niedawno dowiedziałam się, że kwiaty akacji można jeść.
Dzisiaj sama przekonałam się o tym.

Placuszki pięknie pachną, słodko jak akacja.
Mają też delikatny posmak kwiatów.



5 placków

1 placek: 88kcal, białko:5g, węglowodany:10g, tłuszcz:3g

5 kwiatów akacji z łodyżkami
50g twarogu
70g mąki jęczmiennej
35g mleka
50g wody
jajko
łyżka cukru trzcinowego
szczypta soli
opcjonalnie: olej rzepakowy do smażenia

Z mąki, mleka, wody, jajka, cukru i soli robimy ciasto naleśnikowe. Ma ono mieć konsystencję gęstej śmietany. 
Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy do ciasta. Mieszamy.
Patelnię rozgrzewamy (jeśli potrzeba dodajemy olej). Kwiaty akacji maczamy w cieście, smażymy z obydwu stron.
Przed podaniem wyciągamy łodyżki: jedną ręką trzymamy placuszka, a drugą ciągniemy delikatnie łodyżkę. Powinna bez problemu wyjść.

1 komentarz:

  1. Smaka mi narobiłaś tymi placuszkami, ide szukać robini w pobliżu :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...