Sałatkę podejrzałam u Peggi w Kuchni KLIK.
Spodobała mi się na tyle, że postanowiłam też ja zrobić.
Oczywiście troszkę zmieniłam proporcje i użyłam czerwonej papryki.
Po prostu wykorzystałam to, co miałam.
3 kg pomidorów
6 cebul
3 papryki
3 marchewki
pieprz czarny mielony, opakowanie
2 papryczki chilli
zalewa:
3 szklanki wody
1.5 szklanki cukru / ksylitolu
1.5 szklanki octu 10%
ziele angielskie, kilka ziaren
Składniki na zalewę gotujemy, aż rozpuści się cukier. Studzimy.
Warzywa oczyszczamy, kroimy w spore kawałki, obtaczamy w pieprzu. Układamy w słoikach.
Zalewamy zalewa.
Pasteryzujemy w goracej wodzie około 15 minut.
Po wygotowaniu słoików, układamy je do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.
Chciałabym zrobić tą sałatkę, ale zastanawiam się... czemu w zalewie nie ma soli? Jak ta sałatka smakuje? Nie mam w robieniu sałatek wielkiego doświadczenia. Proszę o radę! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńsól jest niepotrzebna, bo i bez niej dobrze smakuje... jeśli masz obawy, to zrób na poczatek mała ilość tej sałatki i spróbuj czy Ci posmakuje... jeśli będzie za mdła, to dodaj troszkę soli do zalewy
UsuńŁał, i jak smakowała? :-) Ja w tym roku robiłam znowu na specjalne życzenie mamy :-)
OdpowiedzUsuń