28 kwi 2013

Kotlety rybne z kiełkami

Przepis pochodzi ze starego bloga.
Wrzucam, bo może ktoś tak jak ja, nie lubi filetów z mintaja.
Ja przynajmniej nie lubię.
Dlatego kombinuję nieraz jak podać tę rybkę tak aby mi posmakowała.
Takie kotlety decydowanie trafiają w mój gust...
Smaczne, a do tego zdrowe.






ok. 15 sztuk:

1 sztuka: 76kcal, białko:13.3g, węglowodany:5.1g, tłuszcz:1.5g


1kg mrożonych filetów z mintaja (oczywiście rozmrożone)

5 ząbków czosnku

cebula - duża

2 jajka

sok z 2-óch cytryn

100-150g otrąb owsianych (jeśli dalej będzie zbyt luźne, można dodać więcej)

2 pęczki kiełek z brokułów

sól, pieprz


Filety wraz z czosnkiem i cebulą mielimy. Ja to robię blenderem, bo maszynki nie mam. Jednak bardziej polecam maszynkę do mielenia mięs.

Zmieloną rybę przekładamy do miski. Dodajemy jajka, sok z cytryn, otręby, posiekane kiełki. Doprawiamy solą i pieprzem.

Formujemy kotleciki i układamy na blaszce.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st.C ok. 30-40 minut.

3 komentarze:

  1. Kamila! Świetne! Muszę zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiełków :) Kiełek jest rodzaju męskiego stąd dwa kiełki i pięć kiełków.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiełków :) Kiełek jest rodzaju męskiego stąd dwa kiełki i pięć kiełków.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...