Przepis pochodzi ze starego bloga.
Wrzucam, bo może ktoś tak jak ja, nie lubi filetów z mintaja.
Ja przynajmniej nie lubię.
Dlatego kombinuję nieraz jak podać tę rybkę tak aby mi posmakowała.
Takie kotlety decydowanie trafiają w mój gust...
Smaczne, a do tego zdrowe.
ok. 15 sztuk:
1 sztuka: 76kcal, białko:13.3g, węglowodany:5.1g, tłuszcz:1.5g
1 sztuka: 76kcal, białko:13.3g, węglowodany:5.1g, tłuszcz:1.5g
1kg mrożonych filetów z mintaja (oczywiście rozmrożone)
5 ząbków czosnku
cebula - duża
2 jajka
sok z 2-óch cytryn
100-150g otrąb owsianych (jeśli dalej będzie zbyt luźne, można dodać więcej)
2 pęczki kiełek z brokułów
sól, pieprz
Filety
wraz z czosnkiem i cebulą mielimy. Ja to robię blenderem, bo maszynki
nie mam. Jednak bardziej polecam maszynkę do mielenia mięs.
Zmieloną rybę przekładamy do miski. Dodajemy jajka, sok z cytryn, otręby, posiekane kiełki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Formujemy kotleciki i układamy na blaszce.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st.C ok. 30-40 minut.
Kamila! Świetne! Muszę zrobić:)
OdpowiedzUsuńKiełków :) Kiełek jest rodzaju męskiego stąd dwa kiełki i pięć kiełków.
OdpowiedzUsuńKiełków :) Kiełek jest rodzaju męskiego stąd dwa kiełki i pięć kiełków.
OdpowiedzUsuń