24 kwi 2013

Waniliowe ciasto nadziane czekoladą z mikrofalówki

Korciło mnie już jakiś czas temu wypróbować przepis na ciasto z mikrofali.
Wprowadziłam kilka swoich poprawek i tak powstał deser bez mąki pszennej.

Przyznam, że sceptycznie podchodziłam do takiego wypieku.
Jak to? W mikrofali i do tego dosłownie w chwilę?
No, ale wyszło :) 



3 łyżki mąki żytniej
3 łyżki mąki kukurydzianej
łyżka stewii w proszku
jajko
wanilia bądź olejek waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez pszenicy)
6 łyżek mleka
3 łyżki oleju rzepakowego
 1 czubata łyżka kremu czekoladowego

Wszystkie składniki, oprócz czekolady, przekładamy do miski. Dokładnie mieszamy łyżką.
Połowę ciasta wylewamy do naczynia do zapiekania, na środku nakładamy krem czekoladowy. Przykrywamy resztą ciasta.

Mikrofalówkę ustawiamy na najwyższą temperaturę.
Pieczemy ciasto ok. 3 minuty, aż wyrośnie. Po tym czasie zostawiamy dosłownie na chwilkę ciasto w mikrofali. Wyciągamy. Lekko studzimy. 

Dla ozdoby możemy posypać odrobiną stewii w proszku.



6 komentarzy:

  1. Szybko i smacznie:) Ja robiłam ciastko kilka razy, a najczęściej przekładam dżemem lub polewam słodkim sosem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie pomysłowe to ciasto! a i nawet zdrowe, bo przecież jest tu stewia, mąka żytnia... Mam ochotę je zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  3. ale świetne, musze spróbowac !

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie muszę spróbować.Lubię ciasta a to jest szybkie no i dla jednej osoby w sam raz.

    OdpowiedzUsuń
  5. http://www.lepszezdrowie.info/mikrofala.htm

    Naprawdę nie polecam mikrofali, szybkie jedzenie - krótkie życie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajnie napisany artykuł. Jestem pod wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...