Ciasteczka pełne wartości odżywczych.
Podobno pycha.
Tak twierdzili koledzy moich dzieciaków.
Jedno przez drugiego prześcigali się w ich jedzeniu :)
Cieszę się bardzo :)
ok. 25 sporych ciastek
100g płatków owsianych
100g otrąb żytnich
100g wiórek kokosowych
200g mąki jęczmiennej (może być też żytnia)
1 jajko
50g cukru trzcinowego demerara (jak lubicie słodsze, dajcie więcej, najlepiej spróbować ciasta, przed pieczeniem)
opcjonalnie, na wierzch:
sok z połowy cytryny
7 czubatych łyżeczek cukru pudru
kolorowa posypka
Płatki, otręby o wiórki kokosowe wsypujemy do miski. Mieszamy. Zalewamy wrzątkiem wo wysokości składników. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut, aż woda się wchłonie.
Po tym czasie odczekujemy, aż gorące składniki przestygną. Wtedy dodajemy jajko, mąkę i cukier. Dokładnie mieszamy łyżką.
Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200 st. C, aż ciastka zrobią się lekko złote.
Jeśli chcemy przyszykować polewę, to mieszamy dokładnie sok cytrynowy z cukrem pudrem. Polewamy nim ostudzone ciastka. Posypujemy posypką.
pychota!
OdpowiedzUsuńidealne do schrupania ;)
Witam i jak Ci idzie gubienie wagi :)
OdpowiedzUsuńco do wagi, na razie się nie ważę. Czekam aż @ przejdzie i będzie po pełni. No i zapraszam na ten blog: http://tylkowdol.blogspot.com/
UsuńAha, i proszę o podpisanie się, bo nie wiem z kim "rozmawiam" :)
OdpowiedzUsuń