25 kwi 2013

Ciasteczka wielozbożowe kokosowe

Ciasteczka pełne wartości odżywczych.

Podobno pycha.
Tak twierdzili koledzy moich dzieciaków.
Jedno przez drugiego prześcigali się w ich jedzeniu :)
Cieszę się bardzo :)




ok. 25 sporych ciastek

100g płatków owsianych
100g otrąb żytnich
100g wiórek kokosowych
200g mąki jęczmiennej (może być też żytnia)
1 jajko
50g cukru trzcinowego demerara (jak lubicie słodsze, dajcie więcej, najlepiej spróbować ciasta, przed pieczeniem)

opcjonalnie, na wierzch:
sok z połowy cytryny
7 czubatych łyżeczek cukru pudru
kolorowa posypka

Płatki, otręby o wiórki kokosowe wsypujemy do miski. Mieszamy. Zalewamy wrzątkiem wo wysokości składników. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut, aż woda się wchłonie.
Po tym czasie odczekujemy, aż gorące składniki przestygną. Wtedy dodajemy jajko, mąkę i cukier. Dokładnie mieszamy łyżką.
Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200 st. C, aż ciastka zrobią się lekko złote.

Jeśli chcemy przyszykować polewę, to mieszamy dokładnie sok cytrynowy z cukrem pudrem. Polewamy nim ostudzone ciastka. Posypujemy posypką.
Dieta w mukowiscydozie

4 komentarze:

  1. pychota!
    idealne do schrupania ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam i jak Ci idzie gubienie wagi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. co do wagi, na razie się nie ważę. Czekam aż @ przejdzie i będzie po pełni. No i zapraszam na ten blog: http://tylkowdol.blogspot.com/

      Usuń
  3. Aha, i proszę o podpisanie się, bo nie wiem z kim "rozmawiam" :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...