24 kwi 2013

Zakwas żytni chlebowy

Przepis na zakwas podejrzałam u




Na sam początek potrzebujemy:
4x   1/2 szklanki mąki żytniej
4x   1/2 szklanki  letniej wody przegotowanej

Do słoika wsypujemy 1/2 szklanki mąki i wlewamy 1/2 szklanki wody. Mieszamy, aby nie było grudek. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
Po 12 godzinach zakwas mieszamy.

Drugiego dnia powtarzamy całą czynność, czyli: dodajemy 1/2 szklanki mąki i 1/2 szklanki wody. Mieszamy. Przykrywamy. Odstawiamy.
Po 12 godzinach mieszamy.

3. i 4. dnia ponawiamy wszystko.

Zakwas może kipieć, jeśli użyjemy zbyt małego słoika. Wtedy przelewamy go do większego, wyparzonego.

4. dnia słoik odstawiamy na około 6 godzin. Mieszamy i wstawiamy do lodówki.

Co tydzień zakwas dokarmiamy 1/2 szklanki mąki i 1/2 szklanki letniej wody. 
Jeśli go nie używamy to odstawiamy na 4 godziny, a następnie wkładamy do lodówki.


8 komentarzy:

  1. muszę spróbowac do chlebka w sam raz:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam :) jak długo taki zakwas (po 4 dniu) może stać w lodówce?
    Czy woda przy pierwszym zalaniu powinna być ciepła, letnia, zimna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, nie podpisałam się, a anonimowo, to tak dziwnie. Pozdrawiam MonikaS

      Usuń
  3. Witam.Ja używam letniej wody (zaraz to uzupełnię w opisie). U mnie zakwas stoi do tej pory w lodówce,czyli około miesiąca. Niestety nie mogę napisać ile może stać, ponieważ jest to mój pierwszy zakwas w życiu. Podejrzewam jednak,że takie coś dopóki działa,to niech stoi. Wyciągam go jedynie raz w tygodniu,przy dokarmianiu. Chyba, że chcę coś upiec wcześniej. Wtedy lekko go dokarmię i odstawię w ciepło na kilka godzin, aby zaczął pracować. Biorę wtedy ile mi potrzeba, a resztę z powrotem wkładam do lodówki

    OdpowiedzUsuń
  4. fajnie......też spróbuję, zwłaszcza ze nie wyglada to na skomplikowane, trzeba tylko poszuca maki zytniej bo ja widze tylko pszena w sklepie , dziekuje za ten przepis ...........Hanka

    OdpowiedzUsuń
  5. są zakwasy które mają po kilkaset lat :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeśli chcecie zakwas długo trzymać proponuje wysuszyć na papierze do pieczenia i można trzymać wysuszony w słoiczku nawet kilka lat .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo przydatna wiadomość :)a jak później go używamy? sproszkowany bezpośrednio do ciasta, czy najpierw go rozpuścić w wodzie?

      Usuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...