Przepis na zakwas KLIK
300g mąki orkiszowej
120g mąki żytniej
400ml letniej wody
8 łyżek zakwasu żytniego
1/2 łyżeczki soli
5 łyżek słonecznika
Obydwie mąki, sól i słoneczniki mieszamy w misce. Dodajemy zakwas i wodę, mieszamy.
Miskę przykrywamy lnianą ściereczką.
Odstawiamy na minimum 8 godzin.
Po tym czasie ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.
Pieczemy w nagrzanym do 180st. C piekarniku ok. 50-60 minut.
Uwaga: ciasto na chleb najlepiej zarobić wieczorem i zostawić na całą noc pod przykryciem.
Pyszny, domowy chlebek. :)
OdpowiedzUsuńCiekawy chleb. :)
OdpowiedzUsuńPo przelaniu do keksówki już nie czekać aż wyrośnie tylko od razu piec ?
Chleb wygląda smakowicie. :)
OdpowiedzUsuńChlebek domowy jest przepyszny. A na takiej pysznej mieszance mąk w szczególności :)
OdpowiedzUsuńChleb na orkiszu=chleb pszenny, orkiszu to rodzaj pszenicy. Jak to się ma do tytułu bloga???????? Proponuje dieta bez pszenicy davisa
OdpowiedzUsuńHmmm zawsze ktoś łatkę przypnie (wyżej) a mi się podoba przepis i skorzystam :) Buziaki
OdpowiedzUsuńmysle, ze nie chodzi o przypiecie latki, tylko o pomocna rade. Orkisz to tez pszenica. Sama dlugo nie wiedzialam i myslalam ze jak zamieniam make pszenna na orkiszowa to jem zdrowo, a tu nagle akuku ;) polecam
Usuń"dieta bez pszenicy" W. Davisa ;) pozdrawiam
Niestety ksiazka Davisa nijak sie ma do jej tytulu. Autor bardsiej odnosi sie do wszystkich mak glutenowych niz do samej pszenicy I to bardziej do osob ktore nie moga spozywac glutenu adresowana jest ta ksiazka. Ja jestem uczulona ma pszenice, nie na gluten. Jednak najczesciej przy tej alergii mozna spozywac orkisz I jest on wtedy najlepszym zamiennikiem popularnej Maki pszennej. wiecej o tym Bedzie jak mi w koncu naprawia komputer
UsuńCzy gotowy zakwas można kupić? Chyba, ze jest przepis na zakwas bez dokarmiania.... . A gdybym chciała zaryzykować i zastąpić zakwas proszkiem do pieczenia, udałby się ten chleb?
OdpowiedzUsuńGotowego zakwasu do kupienia szczerze w sklepie jeszcze nie widziałam, ale mój właśnie robi się w szafce i jeśli ktoś jest przerażony, że to straszne czy coś to muszę powiedzieć, że sprawa prościutka. W internecie można kupić płynny zakwas ale nie mam pojęcia jak będzie się zachowywał przy pieczeniu.
OdpowiedzUsuńjak duza ma byc forma na chleb???
OdpowiedzUsuńJak z piekarni
OdpowiedzUsuń