13 kwi 2014

Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie, słonecznikowy

Przepis na zakwas KLIK





300g mąki orkiszowej
120g mąki żytniej
400ml letniej wody
8 łyżek zakwasu żytniego
1/2 łyżeczki soli
5 łyżek słonecznika

Obydwie mąki, sól i słoneczniki mieszamy w misce. Dodajemy zakwas i wodę, mieszamy. 
Miskę przykrywamy lnianą ściereczką.
Odstawiamy na minimum 8 godzin.
Po tym czasie ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.
Pieczemy w nagrzanym do 180st. C piekarniku ok. 50-60 minut.

Uwaga: ciasto na chleb najlepiej zarobić wieczorem i zostawić na całą noc pod przykryciem.



11 komentarzy:

  1. Ciekawy chleb. :)
    Po przelaniu do keksówki już nie czekać aż wyrośnie tylko od razu piec ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Chleb wygląda smakowicie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chlebek domowy jest przepyszny. A na takiej pysznej mieszance mąk w szczególności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chleb na orkiszu=chleb pszenny, orkiszu to rodzaj pszenicy. Jak to się ma do tytułu bloga???????? Proponuje dieta bez pszenicy davisa

    OdpowiedzUsuń
  5. Hmmm zawsze ktoś łatkę przypnie (wyżej) a mi się podoba przepis i skorzystam :) Buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mysle, ze nie chodzi o przypiecie latki, tylko o pomocna rade. Orkisz to tez pszenica. Sama dlugo nie wiedzialam i myslalam ze jak zamieniam make pszenna na orkiszowa to jem zdrowo, a tu nagle akuku ;) polecam
      "dieta bez pszenicy" W. Davisa ;) pozdrawiam

      Usuń
    2. Niestety ksiazka Davisa nijak sie ma do jej tytulu. Autor bardsiej odnosi sie do wszystkich mak glutenowych niz do samej pszenicy I to bardziej do osob ktore nie moga spozywac glutenu adresowana jest ta ksiazka. Ja jestem uczulona ma pszenice, nie na gluten. Jednak najczesciej przy tej alergii mozna spozywac orkisz I jest on wtedy najlepszym zamiennikiem popularnej Maki pszennej. wiecej o tym Bedzie jak mi w koncu naprawia komputer

      Usuń
  6. Czy gotowy zakwas można kupić? Chyba, ze jest przepis na zakwas bez dokarmiania.... . A gdybym chciała zaryzykować i zastąpić zakwas proszkiem do pieczenia, udałby się ten chleb?

    OdpowiedzUsuń
  7. Gotowego zakwasu do kupienia szczerze w sklepie jeszcze nie widziałam, ale mój właśnie robi się w szafce i jeśli ktoś jest przerażony, że to straszne czy coś to muszę powiedzieć, że sprawa prościutka. W internecie można kupić płynny zakwas ale nie mam pojęcia jak będzie się zachowywał przy pieczeniu.

    OdpowiedzUsuń
  8. jak duza ma byc forma na chleb???

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...