Mój pierwszy post w nowych działach będzie dotyczył jajek.
Jako, że jest to dział "kuchenne abc", znajdą się tutaj podstawowe zasady dotyczące szykowania jajek.
Przed użyciem jajek najlepiej je umyć, a te, przeznaczone do zjedzenia na surowo - sparzyć.
Zachowują świeżość do 3 tygodni.
Przechowywanie jajek
Najlepiej przechowywać je w kartonowym opakowaniu, w lodówce.
Jak sprawdzić czy jajko jest świeże
Najlepiej oczywiście wybić jajko na talerzyk czy do miseczki i sprawdzić naocznie i po zapachu.
A jak zrobić to, bez rozbijania skorupki? Wystarczy jajko włożyć do szklanki z wodą. Świeże jajko opadnie na dno, tygodniowe - uniesie się na powierzchni.
Gotowanie jajka:
ABY SKORUPKA NIE POPĘKAŁA: najlepiej jajko ugotować, poprzez włożenie go do zimnej, osolonej wody (zamiast wrzucać na wrzątek). Można też jajko nakłuć przed gotowaniem w jego najszerszym miejscu.
ABY JAJKO DOBRZE SIĘ OBRAŁO PO UGOTOWANIU: jajka gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy je w zimnej wodzie.
CZAS GOTOWANIA JAJKA: (jajko gotujemy w zimnej wodzie, a gdy woda zacznie wrzeć, zaczynamy liczyć czas - po tym czasie jajko wyciągamy i studzimy w zimnej wodzie)
na miękko - 2-3 minuty
na półtwardo - 4-5 minut
na twardo - 7-9 minut
Podstawowe sposoby na przyszykowanie jajek
Jajka gotowane
Jak wyżej wspomniałam, jajka gotujemy w zimnej, osolonej wodzie. Gdy woda zacznie wrzeć, odmierzamy czas, aby uzyskać jajka na miękko, półtwardo lub twardo. Po ugotowaniu zalewamy je zimną wodą.
Jajka w koszulkach
Przepis TUTAJ
Jajka sadzone
Wybijamy surowe jajko na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię. Smażymy do czasu, aż białko się zetnie, a żółtko dalej będzie płynne.
Można je usmażyć na cebulce czy boczku. Podawać z grzankami lub chlebem, który moczymy w płynnym żółtku.
Jeśli lubimy, posypujemy je startym serem.
Świetnie uzupełniają dania z makaronem. Dobrze komponują się z pomidorami, ciepłym groszkiem czy zblanszowanym szpinakiem.
Jajecznica
Sposobów na usmażenie jajecznicy jest tyle ile osób ją szykujących :)
Mój sposób to:
jajka wbijamy do mijeczki. Lekko ubijamy. Możemy dodać odrobinę mleka lub wody - będzie wtedy delikatniejsza.
Na patelni podgrzewamy masło. Gdy się rozpuści (pilnujemy aby go nie spalić!) wlewamy jajka. Gdy zaczną tężeć, mieszamy, aby równomiernie się ścięły.
Można podawać ją z wieloma dodatkami. Startym serem, pomidorami, grzybami, posiekanym szczypiorkiem, cebulą, a dla mięsożerców - z wędliną czy boczkiem.
Uwielbiam jajka i często je jem, fajny post i pomysł na nowy dział Kochana! :* :)
OdpowiedzUsuńWesołego Alleluja :)
OdpowiedzUsuńSmacznie zdrowych i radosnych Świąt Ci życzę :)
OdpowiedzUsuńzawsze sie zastaniawiaj jak długo mozna trzymać jajka?na opakowaniach mają swoje terminy, ale wydaje mi się ze są mocno przesadzone.
OdpowiedzUsuń