15 kwi 2014

ABC jajka

Mój pierwszy post w nowych działach będzie dotyczył jajek.
Jako, że jest to dział "kuchenne abc", znajdą się tutaj podstawowe zasady dotyczące szykowania jajek.




Przed użyciem jajek najlepiej je umyć, a te, przeznaczone do zjedzenia na surowo - sparzyć.
Zachowują świeżość do 3 tygodni.


Przechowywanie jajek
Najlepiej przechowywać je w kartonowym opakowaniu, w lodówce.

Jak sprawdzić czy jajko jest świeże
 Najlepiej oczywiście wybić jajko na talerzyk czy do miseczki i sprawdzić naocznie i po zapachu.
A jak zrobić to, bez rozbijania skorupki? Wystarczy jajko włożyć do szklanki z wodą. Świeże jajko opadnie na dno, tygodniowe - uniesie się na powierzchni.

Gotowanie jajka:
ABY SKORUPKA NIE POPĘKAŁA: najlepiej jajko ugotować, poprzez włożenie go do zimnej, osolonej wody (zamiast wrzucać na wrzątek). Można też jajko nakłuć przed gotowaniem w jego najszerszym miejscu.
ABY JAJKO DOBRZE SIĘ OBRAŁO PO UGOTOWANIU: jajka gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy je w zimnej wodzie.
CZAS GOTOWANIA JAJKA: (jajko gotujemy w zimnej wodzie,  a gdy woda zacznie wrzeć, zaczynamy liczyć czas - po tym czasie jajko wyciągamy i studzimy w zimnej wodzie)
na miękko - 2-3 minuty
na półtwardo - 4-5 minut
na twardo - 7-9 minut


Podstawowe sposoby na przyszykowanie jajek

Jajka gotowane
Jak wyżej wspomniałam, jajka gotujemy w zimnej, osolonej wodzie. Gdy woda zacznie wrzeć, odmierzamy czas, aby uzyskać jajka na miękko, półtwardo lub twardo. Po ugotowaniu zalewamy je zimną wodą.

Jajka w koszulkach
Przepis TUTAJ

Jajka sadzone
Wybijamy surowe jajko na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię. Smażymy do czasu, aż białko się zetnie, a żółtko dalej będzie płynne.
Można je usmażyć na cebulce czy boczku. Podawać z grzankami lub chlebem, który moczymy w płynnym żółtku.
Jeśli lubimy, posypujemy je startym serem.
Świetnie uzupełniają dania z makaronem. Dobrze komponują się z pomidorami, ciepłym groszkiem czy zblanszowanym szpinakiem.

Jajecznica
Sposobów na usmażenie jajecznicy jest tyle ile osób ją szykujących :)
Mój sposób to:
jajka wbijamy do mijeczki. Lekko ubijamy. Możemy dodać odrobinę mleka lub wody - będzie wtedy delikatniejsza.
Na patelni podgrzewamy masło. Gdy się rozpuści (pilnujemy aby go nie spalić!) wlewamy jajka. Gdy zaczną tężeć, mieszamy, aby równomiernie się ścięły.
Można podawać ją z wieloma dodatkami. Startym serem, pomidorami, grzybami, posiekanym szczypiorkiem, cebulą, a dla mięsożerców - z wędliną czy boczkiem.


4 komentarze:

  1. Uwielbiam jajka i często je jem, fajny post i pomysł na nowy dział Kochana! :* :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie zdrowych i radosnych Świąt Ci życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zawsze sie zastaniawiaj jak długo mozna trzymać jajka?na opakowaniach mają swoje terminy, ale wydaje mi się ze są mocno przesadzone.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...