12 maj 2013

Babka: cukinia, orzechy, cytryna, kakao.

Hmmmm, w sumie ciężko napisać jaka to babka, bo może być z...

...cukinią,

...orzechami,

...kakao,

...lukrem cytrynowym.

Jedno jest pewne - pycha, pycha, pycha...

A do tego samo zdrowie - to jest dorzucone gratis.

 



mąka orkiszowa, 1.5 szklanki 
masło, 150g 
orzechy włoskie, 100g 
cukinia, 250g 
kakao, 4 czubate łyżki 
cukier trzcinowy nierafinowany, 3/4 szklanki 
woda, 1/2 szklanki 
3 jajka 
proszek do pieczenia (bez pszenicy), łyżeczka 

Opcjonalnie: polewa - wymieszać ze sobą 10 łyżeczek cukru pudru i 5 łyżeczek soku z cytryny 

Masło rozpuścić w garnku. Dodać cukier, kakao i wodę.
Mieszać na wolnym ogniu, aż powstanie gładki płyn. Ostudzić. Dodać żółtka jajek. Wymieszać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wszytko zmiksować na jednolitą masę. 

Białka ubić na sztywno, dodawać partiami do ciasta. Delikatnie mieszać. Na końcu dodać starkowaną na dużych oczkach cukinię oraz posiekane orzechy włoskie. 

Ciasto przelać do formy i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180-200st.C ok. godziny. 

Przestudzić, wyjąć z formy. Polać lukrem Udekorować połówkami orzechów.


3 komentarze:

  1. Wygląda obłędnie - czekolada, orzechy... Mmm pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciacho z cukinią i czekoladą...jeszcze nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
  3. czy do babki użyta jest mąka orkiszowa jasna czy ciemna?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...