Hmmmm, w sumie ciężko napisać jaka to babka, bo może być z...
...cukinią,
...orzechami,
...kakao,
...lukrem cytrynowym.
Jedno jest pewne - pycha, pycha, pycha...
A do tego samo zdrowie - to jest dorzucone gratis.
masło, 150g
orzechy włoskie, 100g
cukinia, 250g
kakao, 4 czubate łyżki
cukier trzcinowy nierafinowany, 3/4 szklanki
woda, 1/2 szklanki
3 jajka
proszek do pieczenia (bez pszenicy), łyżeczka
Opcjonalnie: polewa - wymieszać ze sobą 10 łyżeczek cukru pudru i 5 łyżeczek soku z cytryny
Masło
rozpuścić w garnku. Dodać cukier, kakao i wodę.
Mieszać na wolnym
ogniu, aż powstanie gładki płyn. Ostudzić. Dodać żółtka jajek.
Wymieszać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wszytko zmiksować
na jednolitą masę.
Białka
ubić na sztywno, dodawać partiami do ciasta. Delikatnie mieszać. Na
końcu dodać starkowaną na dużych oczkach cukinię oraz posiekane orzechy
włoskie.
Ciasto przelać do formy i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180-200st.C ok. godziny.
Przestudzić, wyjąć z formy. Polać lukrem Udekorować połówkami orzechów.
Wygląda obłędnie - czekolada, orzechy... Mmm pycha! :)
OdpowiedzUsuńciacho z cukinią i czekoladą...jeszcze nie jadłam...
OdpowiedzUsuńczy do babki użyta jest mąka orkiszowa jasna czy ciemna?
OdpowiedzUsuń