Ajo blanco con uvas - andaluzyjska zimna zupa
migdałowo-czosnkowa z winogronami.
Na wiosenną i letnią pogodę - idealna.
Przepis na 1 porcję
70g żytniego chleba
50g migdałów
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
200ml wody źródlanej
sól
70g winogron
Chleb namaczamy w wodzie, odsączamy i wrzucamy do blendera
Migdały sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i dodajemy do chleba.
Czosnek obieramy, również dodajemy do pieczywa.
Dolewamy odrobinę wody i blendujemy.
Dodajemy powoli oliwę dalej miksując.
Dolewamy resztę wody, doprawiamy solą.
Mieszamy, zupę schładzamy w lodówce.
Dekorujemy winogronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.