13 maj 2013

Ajo blanco con uvas - Chłonik migdałowy

Ajo blanco con uvas - andaluzyjska zimna zupa 
migdałowo-czosnkowa z winogronami. 
Na wiosenną i letnią pogodę - idealna.

 


Przepis na 1 porcję 

70g żytniego chleba
50g migdałów 
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek 
1 łyżka octu winnego
200ml wody źródlanej 
sól
70g winogron 

Chleb namaczamy w wodzie, odsączamy  i wrzucamy do blendera
Migdały sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i dodajemy do chleba. 
Czosnek obieramy, również dodajemy do pieczywa.
Dolewamy odrobinę wody i blendujemy. 
Dodajemy powoli oliwę dalej miksując.
Dolewamy resztę wody, doprawiamy solą. 
Mieszamy, zupę schładzamy w lodówce.
Dekorujemy winogronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...