Jednak
z klasycznych zup. Mi wyszła lekko kwaśna - i taką lubię. Jeśli jednak
ktoś woli pozbyć się tej kwaśności, to zamiast płukać jedynie kapustę
kiszoną, może ugotować ją w osobnym garnku i dodać do zupy dopiero pod
koniec gotowania.
połowa małej główki kapusty słodkiej
500g kapusty kiszonej
5 ziemniaków
3 marchewki
2 pietruszki
por, liście selera (wyciągamy po ugotowaniu)
4 liście laurowe
1-2 jabłuszka
słoiczek (200g) przecieru pomidorowego
sól, pieprz
majeranek
Kapustę
kiszoną opłukujemy w wodzie. Słodką kapustę drobno siekamy. Ziemniaki kroimy w
kosteczkę. Marchewkę kroimy w półksiężyce. Pietruszkę kroimy w
drobniutkie kosteczki. Jabłko obieramy i kroimy w ćwiartki.
Wszystkie
warzywa, jabłko i liście laurowe przekładamy do garnka, zalewamy wodą.
Gotujemy aż warzywa zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
Dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy. Gotujemy jeszcze chwilkę, dopóki
smaki się nie przegryzą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.