13 maj 2013

Kapuśniak. Zupa z jabłkiem?

Jednak z klasycznych zup. Mi wyszła lekko kwaśna - i taką lubię. Jeśli jednak ktoś woli pozbyć się tej kwaśności, to zamiast płukać jedynie kapustę kiszoną, może ugotować ją w osobnym garnku i dodać do zupy dopiero pod koniec gotowania.



połowa małej główki kapusty słodkiej 
500g kapusty kiszonej
5 ziemniaków 
3 marchewki
2 pietruszki 
por, liście selera (wyciągamy po ugotowaniu)
4 liście laurowe 
1-2 jabłuszka
słoiczek (200g) przecieru pomidorowego 
sól, pieprz
majeranek 

Kapustę kiszoną opłukujemy w wodzie. Słodką kapustę drobno siekamy. Ziemniaki kroimy w kosteczkę. Marchewkę kroimy w  półksiężyce. Pietruszkę kroimy w drobniutkie kosteczki. Jabłko obieramy i kroimy w ćwiartki.
Wszystkie warzywa, jabłko i liście laurowe przekładamy do garnka, zalewamy wodą. Gotujemy aż warzywa zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy. Gotujemy jeszcze chwilkę, dopóki smaki się nie przegryzą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...