13 maj 2013

Grochówka

Zauważyłam, że ta tradycyjna zupa wywołuje spore emocje. Bazując na tym, co mówią znajomi, grochówkę można albo uwielbiać, albo nie cierpieć. Na pewno nie jest zupą, którą się je ot tak, aby zabić głód. Ja należę oczywiście do grona osób, które uwielbiają tę pyszną, sycącą zupę. Poniżej przepis na dość oszczędną w składnikach wersję tej popularnej zupy.



paczka, 400g, grochu 
6 sporych ziemniaków
4 duże marchewki 
pęczek natki pietruszki
2 kawałki białej części pora 
3 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz 
majeranek 

Groch zalewamy na noc wodą. Następnego dnia dolewamy wody tak aby stosunek płynu do grochu wynosił 2:1. Gotujemy groch do miękkości. 
Marchew kroimy w kostki. Por w krążki. Przesmażamy warzywa na łyżce oleju. Dodajemy do grochu. Dokładamy również ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną natkę oraz pozostały olej. Mieszamy, chwilę gotujemy.
Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...