13 maj 2013

Krem brokułowo-paprykowy


 


5 porcji: 

1 duży brokuł
3 papryki (bez różnicy na kolor, ja dałam 3 różne) 
3-4 duże marchwie
cebula 
3 ząbki czosnku
por, biała część 
1l bulionu (najlepiej domowego, ugotowanego na warzywach)
mielona ostra papryka 
sól, pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek 
5 łyżeczek ziaren słonecznika 

Bulion doprowadzamy do wrzenia. Warzywa kroimy na kawałki (nieważny wygląd, bo i tak wszystko zostanie zmiksowane), wrzucamy do bulionu. Gotujemy ok. 30 minut.

Lekko studzimy, dodajemy oliwę, miksujemy. Doprawiamy mieloną papryką, solą i pieprzem. 
Przed podaniem posypujemy ziarnami słonecznika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...