25 maj 2013

Kotlety z grochu

Może czasem lepiej zjeść coś innego niż tradycyjnego mielonego?



Dla 4 osób: 

200g suchego grochu
100g otrąb owsianych (w razie potrzeby można dodać więcej) 
1 jajko lub 2 białka
sól, pieprz 
olej rzepakowy - do smażenia 

Groch namoczyć na noc, następnie ugotować do miękkości. Odsączyć z nadmiaru wody przez sito, przełożyć do miski. Groch rozgnieść widelcem, dodać otręby, sól, pieprz i wyrabiać. 
Uformować małe kotleciki.
Smażyć na rozgrzanym oleju, tak aby powstała złoto-brązowo, chrupka skórka. 
W razie konieczności nadmiar tłuszczu z kotlecików, po usmażeniu, odsączyć w ręczniku papierowym.

1 komentarz:

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...