27 maj 2013

Czarna fasolka w smakach meksykańskich

Kuchnia meksykańska odzwierciedla przyrodę, kulturę i ludność Meksyku. Łączy w sobie tradycje tubylczych Indian i wpływy hiszpańskich konkwistadorów. Opiera się głównie na kukurydzy i roślinach strączkowych, a także różnych odmianach papryki i chili. 
Meksykańska kuchnia łączy wpływy Starego i Nowego Świata. Wiele popularnych składników potraw, takich jak pomidory, ostra papryka, mięso indycze, wanilia, czekolada i kukurydza, znano tu jeszcze w czasach prekolumbijskich, inne zaś, jak nabiał, wołowina, mięso kurcząt, pszenica, cebula i czosnek, przywieźli z sobą Hiszpanie i Francuzi. Potrawy oryginalnej kuchni meksykańskiej są dość pikantne i aromatyczne, głównie dzięki dodatkowi - przyprawy chili. Dlatego osoby, które wolą łagodniejsze jedzenie, powinny zamawiać potrawy sin chile, czyli bez chili.

Poniżej przedstawiam przepis na prostą fasolkę w sosie.
Można ją podawać z ryżem bądź ziemniakami.




2 szklanki czarnej fasoli (BadaPak KLIK, czarna fasola drobna KLIK)
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
2 łyżki mąki żytniej razowej
4 łyżki oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
2 szklanki bulionu warzywnego
ostra mielona papryka
mielone chilli
sól, pieprz
świeża bazylia

Fasolę moczymy na noc. Następnie gotujemy do miękkości. Odcedzamy.
W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy fasolę, oprószamy ją mąką. Przyprawiamy mielonym chilli, papryką, solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie i chwilę obsmażamy.
Dodajmy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy bulionem. Dodajemy koncentrat. Wszystko dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, aż zacznie bulgotać.
Przed podaniem dekorujemy świeżą bazylią.


1 komentarz:

  1. Lubię takie smaki. Najlepiej jak będzie jeszcze sporo ostra :)

    ps. wysłałam do Ciebie @ w sprawie wysyłki książki ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...